Načelnik Generalštaba Jermenije razriješen dužnosti

0

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da je načelnik Generalštaba oružanih snaga zemlje Onik Gasparjan napustio svoju dužnost. Međutim, predsjednik Jermenije Armen Sarkisjan osporio je zakon prema kome je načelnik smijenjen.

„Uzimajući u obzir činjenicu da predsjednik Jermenije nije potpisao nacrt ukaza koji je podnio premijer u određenom roku koji je utvrđen zakonom ‘O vojnoj službi i statusu vojnika’ i pošto se nije obratio Ustavnom sudu, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Onik Gasparjan po zakonu je razriješen dužnosti od 10. marta“, navodi se u saopštenju Pašinjana.

Kasnije je pres-služba jermenskog lidera saopštila da je predsjednik Jermenije Armen Sarkisjan osporio zakon „O vojnoj službi i statusu vojnika“ u Ustavnom sudu.

„Predsednik zemlje obratio se Ustavnom sudu kako bi se utvrdilo da li je zakon ‘O vojnoj službi i statusu vojnika“ u skladu sa Ustavom. Obraćanje je uslovljeno problemima u praksi sprovođenja zakona, koji su postali očigledniji nakon inicijative premijera o otpuštanju načelnika Generalštaba Oružanih snaga zemlje Onika Gasparjana i naknadni ustavni i pravni procesi“, navodi se u saopštenju.

„Predsjednik se nada da će brzo donošenje odluke (Ustavnog suda) pružiti pravnu sigurnost i doprinijeti rješavanju krizne situacije“, dodaje se.

Predsjednik Jermenije ranije je odbio da potpiše odgovarajući ukaz o smjeni načelnika Generalštaba koju je predložio premijer, ali nije proslijedio dokument Ustavnom sudu, što je dovelo do automatske ostavke vojnog zvaničnika.

Prema saopštenju pres-službe predsednika, on u Ustavnom sudu nije osporio sam nacrt ukaza, nego odredbe zakona „O vojnoj službi i statusu vojnika“, kojima su regulisana kadrovska pitanja u Oružanim snagama Jermenije.

Demonstranti, koji zahtjevaju ostavku Pašinjana, juče su blokirali ulaze u zgradu parlamenta i postavili su oko ograde dodatne šatore. Za danas su najavili veliki protest.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“.

Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismijao je premijera, zbog čega je smjenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocjenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. Opozicija traži ostavku premijera.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.