Na Zemlju stigla prva panoramska fotografija s Marsa

0

Rover “Perseverance” koji je NASA uputila na Mars poslao je na Zemlju prvu panoramsku fotografiju visoke rezolucije sa površine Marsa snimljenu 21. februara koristeći kameru “Mastcam-Z”.

Fotografija koja pokriva pun krug sastavljena je od 142 slike i prikazuje pustu oblast sa geološkim formacijama, uključujući stijenu sa usjecima od vjetra i ivicu kratera Jezero, gdje se rover spustio prošle sedmice.

NASA je saopštila da će moderna kamera pomoći naučnicima da ispitaju atmosferske uslove u krateru i identifikuju sa daljine vrste stijena i sedimenata koje treba ispitati uz pomoć roverovih instrumenata.

Džim Bel, istraživač sa Univerziteta Arizona, koji predvodi operaciju sa kamerom “Mastcam-Z”, rekao je da slika potvrđuje da se rover spustio na idealnom mjestu, prenijela je agencija DPA.

https://www.facebook.com/watch/?v=270411894464072

“Perseverance” je putovao svemirom blizu sedam mjeseci poslije lansiranja na Floridi.

Naučnici se nadaju da će u krateru Jezero pronaći dokaze da su u prošlosti na Marsu postojali mikrobi. Mars je imao vodu na površini prije više milijardi godina, a na tome je zasnovana pretpostavka da je na planeti možda postojao i neki oblik života.

Rover Perseverance će najmanje dvije godine istraživati površinu Marsa, njegovu geologiju i klimu, a sakupiće i uzorke stijena i tla.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.