Na zapadnoj obali Afrike: Crnogorac akter napada pirata

0

Crnogorski državljanin Alen Bikić, bio je akter napada pirata na brod Pacific International Lines iz Singapura. Incident se desio 07. decembra zapadnoj obali Afrike (Nigerija), luka Onne.
On je u pismu portalu crnagora.me naveo da su manevri kapetana broda otežali piratima zauzimanje, pa su na kraju odustali.
„Oko 6 časova smo primjetili na radaru eho od vrlo malog objekta koji nije bio vidljiv golim okom, ali naš prvi oficir je reagovao na vrijeme i odmah alterisao kurs da bi ne zadugo taj mali objekat pri brzini od 19 čvorova pratila naše pokrete i pokušavala da nas presretne što je i na kraju i uspjela. Bio je čamac sa duplim motorom i posadom od 8 članova na kojem su imali zalihe goriva, stepenice sa kukom i 3 automatske puške, sumnja se modela AK-47. Nosili su maske na licu“, napisao je Bikić.
Dodao je da je na videu prikazan samo dio od skoro dva minuta, iako je „borba za opstanak“ trajala nepunih sat vremena.
„Nakon što su primijećene namjere čamca kapetan je počeo sa tzv. zig zag manevrima otežavajuci piratima da se ukrcaju i dao komandu za maksimalnu brzinu. Imali smo sreću jer je razor žica bila postavljena oko svih ivica našeg broda. Tako da nakon neumornih pokušaja čamca sa piratima sa svih strana broda da nađe prolaz da se ukrca, na sreću našu, nijesu uspjeli. Zadnji pokušaj je bio da nam dođu sa desne strane broda ali smo kao našu posljednju nadu iskoristili četiri rocket parachute, koje smo ispalili u pravcu pirata i na kraju su odustali ali su još nekih sat vremena održavali distancu od našeg broda, i zatim na kraju su znatno ostali iza nas“, navodi se u pismu Bikića portalu crnagora.me.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.