Na Saturnovom satelitu vjerovatno se nalazi okean tečne vode

0

Astronomi su otkrili do sada najuvjerljiviji dokaz o postojanju prostranog, mladog okeana tečne vode ispod zaleđene površine malenog Saturnovog satelita Mimas koji liči na “Zvijezdu smrti” iz Ratova zvijezda, javlja Associated Press pozivajući se na prepisku sa naučnim timom i objavljene rezultate.

Tim pod vodstvom francuskih naučnika podvrgao je analizi promjene u Mimasovoj orbiti i rotaciji te izvijestio javnost da je mnogo izvjesnije da se ispod smrznute mjesečeve kore krije okean dubok od 20 do 30 kilometara nego stjenovito jezgro.

Naučnici su svoje nalaze zasnovali na opažanjima svemirske letjelice koju je napravila i lansirala NASA-ina letjelica Cassini.

Letjelica je više od decenije proučavala Saturn i njegovih više od 140 prirodnih satelita prije nego što je zašla u atmosferu “planete prstenova” i sagorjela u njoj 2017. godine.

Mimas, čiji je promjer jedva 400 kilometara, sav je u kraterima od udara asteroida, ali na njemu upadljivo nedostaju pukotine i gejziri – tipični znaci podzemnih aktivnosti – po kojima se prepoznaju Saturnov mjesec Enceladus i Jupiterov satelit Evropa, prenosi Beta.

‘Potencijalno nastanjiv svijet’

“Mimas je vjerovatno bio najmanje vjerovatno mjesto da po njemu tragate za globalnim okeanom i, uopšte, vodom u tečnom stanju”, napisao je Valeri Lainej, koautor istraživanja zaposlen u Pariskoj opservatoriji.

“Prema tome, ovo izgleda kao potencijalno nastanjiv svijet, ali niko ne zna koliko je vremena potrebno da bi život tamo nastao”, dodao je.

Rezultati su objavljeni u časopisu Nature.

Prema Lainejevim riječima, vjeruje se da okean čini polovinu Mimasove zapremine, ali to je samo 1,2 do 1,4 posto Zemljinih okeana kada se u obzir uzmu male dimenzije ovog satelita.

Vjeruje se da je Mimas star između pet i 15 miliona godina i temperatura vjerovatnog skrivenog okeana bila bi, ukupno gledano, negdje oko tačke smrzavanja, ali bi, kako ukazuje Lainej, voda pri dnu mogla biti mnogo toplija.

 

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.