Na partiju potrošili 1.600 prosječnih penzija: DPS-u funkcioneri dali pola miliona za izbore, a za borbu protiv korone ni centa!

1

Demokratska partija socijalista (DPS) do sada je od donacija za izbornu kampanju za parlamentarne izbore dobila skoro pola miliona eura, odnosno 477.712 eura, pokazuju podaci koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Taj iznos partija lidera Mila Đukanovića, koji je i predsjednik države, prikupila je za mjesec dana – od 5. jula do 3. avgusta.

Od tog novca, moglo se isplatiti 1.600 prosječnih penzija u Crnoj Gori. Takođe, javno pitamo Demokratsku partiju socijalista da saopšti koliko su novca osobe koje su njima donirale pare za kampanju dale za borbu protiv lorona virusa u Crnoj Gori!

Na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, partije su dužne da ASK dostavljaju petnaestodnevne izvještaje o donacijama.

Prema posljednjem izvještaju koji je ASK objavila u nedjelju uveče, DPS je od 20. jula do 3. avgusta dobila 358,8 hiljada eura priloga. U periodu od 5. do 19. jula njoj je uplaćeno 118.840 eura. Sve to samo za parlamentarne izbore.

Maksimalni iznos donacija dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, 5.000 eura, vladajućoj partiji uplatili su u posljednje dvije sedmice Igor Mašović, Milić Novović i Nenad Ivanović.

Igor Mašović je vlasnik i suvlasnik više malih hidroelektrana, za koje dobija subvencije iz državnog budžeta. On je i brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića (DPS) koji je ranije partiji donirao 3.000 eura, odnosno tri cijele plate.

Istovremeno s parlamentarnim, u Crnoj Gori se održavaju i lokalni izbori u pet opština među kojima je i Andrijevica.

Ivanović je budvanski ugostitelj i član Opštinskog odbora DPS-a Budva.

Nešto manje od maksimalnog iznosa donacija, odnosno po 4.800 donirali su Slavko Vavić i Slobodan Radović (odbornik i predsjednik opštinskog odbora te partije u Herceg Novom), dok su po 4.000 eura dali Danilo Matijašević, Milivoje Kosović i Dragan Šakotić.

Dušan Đurović, član GO i OO DPS Nikšić, donirao je 3.500 eura, a Hasan Taći (OO DPS Tivat) 3.400.

Po tri hiljade eura DPS-u su dali Aleksandar Rajović, Dražen Đukanović, Nemanja Vučević, Nikola Marković, Slobo Jovović, Tamara Kokić, Zdravko Đurović i Zvonko Vuković.

Nada Radulović, Slavko Stijović i Vukašin Barjaktarević donirali su po 2.500 eura, a po dvije hiljade su dali Dušan Milinović, Gordana Rajović (izvršna direktorica Instituta “Simo Milošević”, članica OO DPS-a Herceg Novi), Hasan Ramović, Lazar Mašulović, Maja Bakrač, Mario Kilibarda, Milo Damjanović, Nebojša Martinović, Ranko Konjević, Sabahudin Balić, Svetozar Baković, Vanja Jančić, Vlade Milinković i Đoko Krivokapić (predsjednik Borda direktora EPCG i član GO i OO DPS-a Nikšić).

ASK objavljuje jedino imena donatora, bez ikakvih drugih podataka.

Većina poslanika DPS-a iz dosadašnjeg skupštinskog saziva uglavnom su donirali po 500 eura. Petar Ivanović i Miloš Nikolić donirali su 1.500 eura, Ljuiđ Škrelja 1.000, a Radule Novović 700.

Prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić dao je DPS-u 1.500 eura, a predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac 1.000.

Nemanja Katnić (Ministarstvo finansija) donirao je 1.000 eura, a Savo Parača (Uprava za saobraćaj, GO DPS) 750 eura.

1 Comment
  1. Kontra revolucija komentariše

    Bas fino, sve te koji su u mogucnosti davati po tri plate za partiju , nakon izbora proveriti njihovo imovinsko stanje !.
    Ko u vreme pandemije virusa i svetske krize moze da da vlastima toliki novac mora i da ga podebelo poseduje !!!.
    Sumnjivo, sumnjivo !!!.
    Legalno sigurno nije steceno !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.