Na osnovu 68 sporazuma o priznanju krivice naplaćeno 335.650 evra

0

Tokom 2020. godine Više državno tužilaštvo u Podgorici zaključilo je 151 sporazum o priznanju krivice sa počiniocima krivičnih djela, od kojih je nadležni sud usvojio 144 sporazuma i na osnovu njih donio osuđujuće presude, pišu Dnevne novine.

Kako se navodi u godišnjem izvještaju tog tužilaštva, sud je u odnosu na dva lica odbio sporazum, i to u jednom slučaju zbog odustanka optuženog od sporazuma, dok je u drugom slučaju sporazum usvojen rješenjem od strane suda, a po žalbi punomoćnika oštećene porodice sporazum je odbijen.

U odnosu na pet lica do kraja 2020. godine sporazumi ostali neriješeni.

“Po sporazumima o priznanju krivice u odnosu na 144 lica po kojima je sud donio osuđujuće odluke, izrečene su kazne zatvora, od kojih je za 65 lica određeno da će kaznu izdržavati u prostorijama za stanovanje, a ovo imajući u vidu da se u tim slučajevima radilo o veoma malim količinama opojnih droga, dok je prema 79 lica izrečena je zatvorska kazna, od čega je prema 68 lica izrečena i novčana kazna, kao sporedna kazna, u ukupnom iznosu od 335.650 evra”, navodi se u izvještaju za 2020. godinu.

Kako se dodaje, sporazumi o priznanju krivice zaključeni su sa jednim licem zbog izvršenja krivičnog djela ubistvo u pokušaju, sa 138 lica zbog izvršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, sa tri lica zbog krivičnog djela teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, sa jednim licem zbog krivičnog djela teška djela protiv opšte sigurnosti, sa četiri lica zbog krivičnog djela razbojništva.

Jedan okrivljeni sklopio je sporazum zbog krivičnog djela teško ubistvo, jedan okrivljeni zbog krivičnog djela ubistvo na mah, takođe je jedna osoba pregovarala sa tužiocem zbog izvršenja krivičnog djela ubistvo na mah u pokušaju i jedan okrivljeni je sklopio sporazum zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Tokom 2020. godine VDT-u u Podgorici pristiglo je krivičnih prij ava protiv438 lica, od čega protiv 384 punoljetnih lica, 15 maloljetnih lica i protiv 39 lica iz ranijeg perioda.

“Od ukupnog broja prijavljenih lica riješeno je prijava protiv 403 lica (92,00%), dok je ostalo neriješeno prijava protiv 35 punoljetnih lica (7,99%) koje su u postupku izviđaja. Ukupno je pokrenuto krivičnih postupaka, odnosno donijeto naredbi za sprovođenje istrage protiv 161 lica, podignute su optužnice protiv 224 lica, dok je ukupno optuženja u radu bilo protiv 625 lica”, stoji u izvještaju.

Od ukupno optuženih 224 lica, protiv njih 158 podignute su optužnice poslije sprovedene istrage.

“Protiv 63 lica podignute su neposredne optužnice, a protiv tri lica podignut je optužni predlog. Neriješenih optuženja iz ranijeg perioda bilo je protiv 401 lica, tako da je ukupno optuženja u radu bilo protiv 625 lica. Od ukupnog broja optuženja u izvještajnoj godini njih 224, sud je potvrdio optužnice protiv 194 lica, a u odnosu na četiri lica optužnica je vraćena na dopunu istrage. Od ukupnog broja kontrolisanih optužnica, njih 198 potvrđeno je 194 (98,00%)”, navodi se u izvještaju VDT-a

Sud je presudom riješio predmete protiv 227 lica od čega: osuđujućom presudom protiv 223 lica, (98,24%), oslobađajućom presudom protiv tri lica (1,32%), a protiv jednog lica (0,44% ) donijeta je odbijajuća presuda, dok je sud donio rješenje o obustavi nakon optuženja u odnosu na četiri lica.

“Na odluke suda izjavljene su žalbe protiv 16 lica, dok je ostalo neriješenih žalbi iz ranijeg perioda protiv 12 lica, tako da je ukupno u radu bilo žalbi protiv 28 lica. Tužilaštvo je uložilo žalbe zbog odluke o kazni protiv osam lica, a iz drugih razloga protiv osam lica. Sud je uvažio žalbe zbog odluke o kazni protiv tri lica, a protiv četiri lica iz drugih razloga. Zbog odluke o kazni odbijene su žalbe protiv tri lica, a iz drugih razloga žalbe su odbijene protiv osam lica, tako da je na kraju izvještajne godine ostalo neriješenih žalbi protiv 10 lica”, detalji su iz izvještaja.

Od ukupnog broja prijavljenih punoljetnih lica koja su procesuirana u 202. godini, muškog pola je 365 lica dok su njih 29 ženskog pola.

Među prijavljenim licima u 2020. godini, 85 lica je ranije osuđivano, od čega su 75 lice generalni, a 10 lica specijalni povratnici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.