Na Kosovu i Metohiji obijena i opljačkana peta crkva za 10 dana

1

U selu Gornja Gušterica, u opštini Gračanica, noćas je obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje. Ovo je peta crkva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji koja se našla na meti vandala i pljačkaša, što jasno ukazuje da se srpska vjerska baština kontinuirano ugrožava, a time i narušava mir pravoslavnih vjernika, saopštila je Kancelarija za KiM.

Iz crkve je ukraden novac, ulazna vrata su obijena i pričinjena je druga materijalna šteta, a provalu su primijetili mještani ovog sela u jutarnjim časovima i o tome obavijestili nadležne.

Podsjeća se da su prethodnog vikenda, u noći uoči Zadušnica, obijeni hramovi Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu, a prije tri dana crkva Četrdeset Sevastijskih mučenika u selu Drajkovce i hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Kako je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ranije upozoravala, indikativno je da se ovakvi slučajevi intenziviraju uoči godišnjice obilježavanja martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, kada je uništeno 35 vjerskih objekata.

„Nedopustivo je da se u 21. veku na teritoriji Kosova i Metohije, čiji se političari u Prištini i međunarodni predstavnici deklarativno zalažu za evropske vrijednosti, vjersku toleranciju i suživot, na terenu odvijaju najstrašnija kršenja verskih prava i sloboda“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju apelovala je na sve predstavnike prištinskih privremenih organa i međunarodnih institucija, koji su preuzeli dužnost i obavezu da osiguraju mir i bezbjednost srpskog naroda na Kosmetu i zaštite srpsku imovinu i vjersku baštinu, da hitno riješe ove slučajeve i privedu izvršioce pred lice pravde.

1 Comment
  1. vaso komentariše

    Kako došlo tako otišlo

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.