Na dan inauguracije: Kina uvela sankcije za zvaničnike SAD

0

Odnosi Kine i SAD pali su na najniži nivo u posljednjim danima mandata Donalda Trampa (Trump), s objavom iz Vašingtona da je nad Ujgurima počinjen genocid i odlukom Pekinga da uvede sankcije protiv zvaničnika prethodne administracije, što bi takođe moglo da zakomplikuje planove novog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za politiku prema Kini, pišu svjetski mediji.

 Oproštajne poruke

Nekoliko minuta pošto je Bajden položio predsjedničku zakletvu, Peking je objavio sankcije protiv 28 zvaničnika prethodne administracije na čelu s državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo), uz obrazloženje da su ozbiljno narušili bilateralne odnose, piše Tajms (The Times).

Vrijeme objavljivanja odluke smatra se, ukazuje londonski list, pokazivanjem novoj američkoj vladi odlučnosti Kine da se bori protiv svakog poteza Vašingtona protiv te zemlje, s nadama Pekinga da će Bajden vratiti bilateralne odnose na uobičajeni put.

Zvaničnici Trampove administracije kojima su uvedene sankcije zabranjen je ulazak u Kinu, Hongkong i Makau. Takođe im je zabranjeno poslovanje s Kinom, a sankcije važe i za kompanije i institucije s kojima su oni povezani, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pored Pompea kaznene mjere su, između ostalih, uvedene protiv bivšeg savjetnika za trgovinu Pitera Navara (Peter Navarro), bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O’Brajena (O’Brien), bivšeg ministra zdravlja Aleksa Azara (Alex), kao i ranijih Trampovih saradnika poput bivšeg savetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona (John) i političkog stratega Stivena Benona (Stephen Bannon).

Sankcionisani zvaničnici su naišli na osudu Pekinga zbog podrške Hongkongu i Tajvanu, kao i zbog kritika na račun odnosa Kine prema ljudskim pravima i njene reakcije na izbijanje korona virusa.

Oproštajne poruke iz Pekinga naglašavaju burne promjene u odnosima Kine i SAD u vrijeme predsjednika Trampa koji je u posljednje četiri godine išao od prijateljskog pristupa kineskom lideru Si Đinpingu do agresivne retorike i mjera osmišljenih da se kazni Kina zbog trgovinskog debalansa, navodne krađe tehnologije i navodne krivice za pandemiju COVID-19, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) .

Objavljivanjem saopštenja nekoliko trenutaka poslije Bajdenove zakletve, čini se da je Kina signalizirala da postoji jasan prekid između bivšeg i novog rukovodstva u SAD, ističe američki list, dodajući da se očekuje da Bajdenova administracija okupi saveznike za održanje oštrog tona prema Pekingu, ali da se zvaničnici u Kini nadaju većoj saradnji s Vašingtonom, uključujući preko međunarodnih institucija.

Kineske sankcije protiv Amerikanaca vjerovatno će biti većinom simbolične, poput američkih akcija kreatorima politike u Kini, ali bi, piše Volstrit džurnal, sankcije Pekinga mogle ograničiti mogućnost nekih s liste da rade za kompanije koje posluju u Kini.

 

Novo pogoršanje odnosa

Kina je odluku o sankcijama objavila dan pošto je Trampova administracija proglasila da represija i pritvaranje više od milion muslimana Ujgura u sjeverozapadnom regionu Sinđang predstavljaju genocid, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Taj potez označava posljednje pogoršanje odnosa Vašingtona i Pekinga koji su dosegli najnižu tačku otkako su diplomatske veze uspostavljene prije više od tri decenije, ukazuje britanski list i citira dekana Instituta za međunarodne studije Univerziteta Fudan i savjetnik vlade u Pekingu, Vua Sinboa da je riječ o “svođenju računa” s Trampovom administracijom.

“Objavljivanje njihovih imena je oblik uvrede i poniženja”, rekao je Vu.

Ekspertkinja za Kinu Boni Glaser (Bonnie Glaser) iz tink-tenka Centra za strateške i međunarodne studije (Center for Strategic and International Studies), rekla je da se čini da je ovo prvi put da Kina uvodi sankcije američkim zvaničnicima, dodajući da nije jasno koliko će snažno Peking sprovoditi te mjere, budući da je tek odnedavno počeo da koristi sankcije.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova je poslije inauguracije Bajdena rekao da se Peking nada da će nova administracija racionalno gledati na odnose dvij zemlje i malo stručnjaka vjeruje da će Bajden biti neprijateljski nastrojen prema Kini poput Trampove administracije, ukazuje Fajnenšl tajms, ali i podsjeća da je Bajden obećao da će zauzeti oštar stav prema Kini. Prošle godine je rekao i da je kineski predsjednik Si Đinping “siledžija”.

Kritike iz Bajednovog tima

Uvođenje kineskih sankcija zvaničnicima Trampove administracije naišlo je na kritike predstavnika nove administracije.

Portparolka Bajdenovog Saveta za nacionalnu bezbjednost rekla je za Rojters (Reuters) u srijedu 20. januara da je potez Pekinga “neproduktivan i ciničan” i pozvala Amerikance iz obje partije da ga osude.

“Uvođenje tih sankcija na Dan inauguracije izgleda je pokušaj igranja na stranačke podjele”, rekla je portparolka Bajdenovog Saveta za nacionalnu bezbjednost Emili Horne u izjavi Rojtersu.

Nakon što je Pompeo, poslije salve mjera protiv Pekinga u posljednjim nedjeljama na funkciji, u utorak, 19. januara, rekao da je Kina počinila “genocid i zločine protiv čovječnosti” nad ujgurskim muslimanima, portparol kineskog ministra spoljnih poslova je rekao da je “taj američki političar poznat po tome što laže i vara, od sebe pravi izvor podsmijeha i klovna”.

Kina je više puta odbacila optužbe za zlostavljanja u Sinđijangu gdje je, prema panelu Ujedinjenih nacija, najmanje milion Ujgura i drugih muslimana bilo zatočeno u logore.

Bajdenov kandidat za novog državnog sekretara Entoni Blinken (Antony) rekao je u utorak na saslušanju u Kongresu da se slaže s Pompeovom ocjenom. On je rekao da “nema sumnje” da Kina predstavljala najvažniji izazov za SAD i da vjeruje da postoji vrlo čvrsta osnova za politiku koju bi podržale obje stranke za suprotstavljanje Pekingu.

Pritisak na Kinu i Bajdena

Trampova administracija je posljednjeg dana njegovog mandata Kini isporučila svoj posljednji “poklon”, ističe u BBC analizi uz ocjenu da je to pritisak na Kinu i Bajdena.

Pompeovo saopštenje da je Kina počinila genocid nad Ujgurima je daleko najsnažnija osuda Pekinga zbog postupanja u Sinđangu, ukazuje BBC, dodajući da bi Evropska unija, Velika Britanija i Australija, koje su više puta kritikovale situaciju s ljudskim pravima u zapadnoj kineskoj provinciji, mogli razmotriti da učine isto.

To bi moglo dovesti do nezabilježenog međunarodnog pritiska na Kinu, ali je pitanje da li će to promijeniti ponašanje Pekinga koji je, podvlači BBC, ohrabren konsolidacijom političke moći, ekonomskim rastom usred pandemije i donekle političkim haosom u Vašingtonu.

Za mnoge zemlje, uključujući SAD, ekonomske veze s Kinom su isuviše značajne da bi se mogle potpuno prekinuti, zbog čega je, kako navodi BBC, u dilemi između ljudskih prava i ekonomskih interesa, balansiranje prema Kini sve teže.

Iako je Bajdenov tim postupanje prema Ujgurima nazivao “genocidom”, Sinđijang možda nije bio jedan od njegovih prioriteta, a sada će nova administracija biti primorana da objavi konkretan politički stav o Sinđijangu, ukazuje BBC uz konstataciju da je jasno da razmirice Pekinga i Vašingtona neće prestati krajem Trampovog mandata.

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.