Na crvenoj potjernici 281 osoba

0

Crvena interpolova potjernica sa zahtjevom za lišenje slobode raspisana je za 281 osobom, kaže šef Interpola Podgorica Dejan Đurović.

Na listi najtraženijih bjegunaca – najčešća su imena dva kriminalna klana – kavačkog i škaljarskog.

“Po našim podacima trenutno se potražuje 18 lica, odnosno 18 je potjernica, za teška krivična djela i 28 potjernica za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala”, kazao je za Prvu šef Interpola Podgorica Dejan Đurović.

Crvena interpolova potjernica podrazumijeva zvaničan zahtjev jedne države za lociranje osoba u inostranstvu, njihovo hapšenje, odnosno određivanje ekstradicionog pritvora. Ima, kaže Đurović, država u kojima crvena potjernica podrazumijeva samo lociranje, ali malo.

“U dobroj većini slučajeva jeste crvena potjernica prihvaćena od većine država članica Interpola kao zvaničan zahtjeva za lišenje slobode”, kaže Đurović.

Tačan broj crnogorskih državljana koji se nalaze na Interpolovoj potjernici ne može se znati. Razlog je taj što nekada države koje ih potražuju i ne znaju da su državljani naše zemlje, jer često koriste lažni identitet, a nerijetko imaju i dvojno ili čak više državljanstava.

“Ali ono do čega smo mi došli na osnovu dodadašnje međunarodne policijske saradnje je da se radi o 103 crnogorska državljanina koje potražuju insotrani nacionalni centralni biroi”, dodaje on.

U Crnoj Gori su trenutno, prema podacima Interpola, 33 osobe koje potražuju inostrani nacionalni biroi. Za tri osobe postupak izručenja je u toku.

“73 nijesu na teritoriji Crne Gore, a od ovih 33 za 30 lica nijesu ispunjeni uslovi za izručenje iz razloga državljanstva prevashodno, jer naš pravni sistem kao i pravni sistem većine država u svijetu podrazumijeva da se izručenje sopstvenih državljana vrši u ograničenim uslovima odnosno u izuzetnim situacijama”, kaže Đurović.

Najintenzivnija saradnja je sa Srbijom. Ta zemlja u ovom trenutku traži 19 osoba koje se nalaze u našim zatvorima, dok Crna Gora potražuje 9 osoba koje su u Srbiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.