Na brdu Kalenica kod Štipa na istoku Sjeverne Makedonije obilježena 109. godišnjica Bregalničke bitke

0

Centralna ceremonija obilježavanja 109. godišnjice Bregalničke bitke vođene od 30. juna do 9. jula 1913. godine, polaganjem vijenaca i odavanjem počasti palim srpskim ratnicima, održana je u srijedu na brdu Kalenica kod Štipa, na istoku Sjeverne Makedonije.

Na mjestu nekadašnje monumentalne spomen kapele koju su bugarske okupatorske snage srušile u Drugom svjetskom ratu, izgrađena je meteorološka stanica. U kripti kapele bili su posmrtni ostaci više od šest hiljada poginulih srpskih ratnika. Na tom mjestu na platou ispred spomen ploče na komemorativnom skupu u ime Vlade Republike Srbije lovorove vence su položili Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republike Srbije zajedno sa ambasadorkom Republike Srbije u Republici Severnoj Makedeoniji Nevenom Jovanović, i izaslanikom odbrane Republike Srbije potpukovnikom Vujicom Vukobratovim.

Vijence i bukete svježeg cvijeća poližili su i predstavnici srpskih asocijacija i stranaka u Severnoj Makedoniji kao i lokalne samouprave Štipa.

Na komemorativnom skupu o značaju pobjedničke vojničke operacije srpske vojske u Bregalničkoj bici za okončanje Drugog balkanskog rata, govorio je Miodrag Kapor, koji je istakao da je „za 10 dana koliko je trajala Bregalnička bitka, na ovim prostorima ostalo preko 20.000 mrtvih i ranjenih Srba i preko 30.000 mrtvih, ranjenih i zarobljenih Bugara…“

U okviru obiljeležavanja 109. godišnjice Bregalničke bitke, otkrivena je i spomen ploča na zgradi škole u selu Cera u Opštini Makedonska Kamenica. Parastos palim ratnicima iz balkanskih i Prvog svjetskog rata na području Sjeverne Makedonije služen je u spomen kosturnici u selu Karaslare kod Velesa.

VOJNA OPERACIJA

Bitka na Bregalnici vodila se u periodu od 30. juna do 9. jula 1913. godine. Bugarska je bez objave rata 30. juna 1913. godine, ne želeći da sačeka rješenje spora sa Srbijom oko podjele teritorija arbitražnog suda Rusije, izvršila prepad na srpsku i grčku vojsku i time započela rat, a u isto vrijeme i bitku na srpskom frontu.

Prostor na kome se odvijala bitka proteže se od Carevog vrha na Osogovskoj planini, pa niz oba njegova grebena, koji se spuštaju na jug i jugozapad, objema stranama Zletovske rijeke do njenog ušća u Vardar. U bici su učestvovale 1. i 3. armija, sedam pješadijskih i jedna konjička divizija (127 bataljona, 253 topa i 33 eskadrona), oko 176.000 boraca sa 253 topa sa srpske strane, a sa bugarske strane 4. armija, makedonsko-jedrensko opolčenje, četiri divizije i tri brigade (95 bataljona, 230 topova), oko 130.000 boraca.

Gubici kod 1. i 3. srpske armije bili su oko 20.000 mrtvih i ranjenih, kod 4. bugarske armije oko 30.000 mrtvih, ranjenih i zarobljenih. Najžešći boj je doživjela Timočka divizija, koja je uspješno branila juriše dva puta nadmoćnijih Bugara.

(novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.