MVP započelo proceduru imenovanja novih ambasadora

1

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) započelo je proceduru imenovanja ambasadora u državama u kojima su opozvani šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava, saopšeno je za Dan iz resora vanjskih poslova na čijem čelu je ministar Đorđe Radulović.

Iz MVP-a, međutim, ističu da o imenima budućih diplomata za sada ne mogu da govore.

“Shodno diplomatskoj praksi, imena kandidata za ambasadore se ne saopštavaju javnosti dok ne dobiju agreman, odnosno saglasnost države prijema za obavljanje funkcije. Za imenovanje šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava nisu predviđeni posebni rokovi. Ministarstvo vanjskih poslova predano radi na tome da pomenuta mjesta budu popunjena u što skorijem periodu”, kazali su iz MVP-a.

Promjena ambasadora koji su pripadali, ili su bili bliski Demokratskoj partiji socijalista (DPS) Mila Đukanovića, bila je jedna od prvih odluka nove vlade Crne Gore koja je konstituisana početkom decembra tri mjeseca poslije parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

U zvaničnom saopštenju Ministarstva vanjskih poslova od 16. februara pisalo je da će umjesto ambasadora u sedam država privremeno upravljati otpravnici poslova. Odlukom Ministarstva vanjskih poslova na predaju dužnosti su pozvani ambasadori: Tarzan Milošević u Srbiji, Obrad Stanišić u Bosni i Hercegovini, Darko Pajović u Kini, Miodrag Vlahović u Vatikanu, Sanja Vlahović u Italiji, Vera Kuliš u Njemačkoj i ambasadorka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić.

Inače, ovoj odluci Ministarstva vanjskih poslova su prethodili razgovori predstavnika Vlade i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji nije želio da potpiše odluke Vlade o opozivu ambasadora. Nakon nekoliko sastanaka i javne polemike, kao i izmijenjenog predloga ministarstva da ambasadori budu opozvani, Đukanović je pristao i potpisao je odluke o opozivu.

1 Comment
  1. Milan komentariše

    Dela sokole, do rekonstrukcije imaš fore da postavljaš i da se zajebavaš, zato požuri pozavršavaj za gazde što još možeš i dok možeš.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.