MUP prošle godine izdao 2.314 oružnih listova: Lazović rekorder, prate ga Marković i Kentera

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je u prošloj godini izdalo 2.314 oružnih listova za držanje i nošenje oružja i 2.491 za nabavku oružja, dok su građani u istom periodu policiji dobrovoljno vratili 919 komada vatrenog oružja.

I dok se godinama sprovodi kampanja „Poštuj život, vrati oružje“, u cilju podizanja svijesti građana o opasnosti od štetnih posledica posjedovanja vatrenog oružja, značajan broj funkcionera, bivših i sadašnjih, ima zavidnu kolekciju pištolja i pušaka.

Tradicionalno, najviše komada oružja posjeduju funkcioneri iz bezbjednosnog sektora.

Prema podacima iz evidencija Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) koje je analizirao „Dan“, najviše komada oružja ima bivši policijski funkcioner Zoran Lazović – čak 11.

Veliku kolekciju oružja, sudeći prema podacima koje su poslednji put prijavili ASK, imaju i bivši premijer Duško Marković (8) i bivši direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savo Kentera (8) i Dejan Peruničić (7).

Sedam komada oružja ima i bivši predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, muž vršioca dužnosti (v.d.) predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković.

Solidnu kolekciju oružja posjeduje i aktuelni generalni direktor Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove u MUP-u Zoran Kujović, koji je ASK prijavio šest komada oružja.

Oružje posjeduju i generalni direktor MUP-a Radovan Popović (1), državni sekretar MUP-a Novica Obradović (1), v.d. direktora Uprave policije Aleksandar Radović (1) i njegov pomoćnik za Sektor granične policije Milutin Vasiljević (1), kao i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković (2).

I aktuelni direktor ANB-a Boris Milić ima oružje. ASK je prijavio da posjeduje dva komada oružja.

Oružje su prijavila i sedmorica poslanika aktuelnog saziva parlamenta: Gordan Stojović (2), Dejan Đurović (1), Mehmed Zenka (1), Miloš Pižurica (1), Miodrag Laković (1), Nikola Milović (1) i Seid Hadžić (1). Što se tiče članova Vlade, naoružani su ministar ekologije Vladimir Martinović (2) i njegov kolega iz resora poljoprivrede Vladimir Joković.

I dio nosilaca pravosudnih funkcija prijavio je da posjeduje oružje. Aktuelni vrhovni državni tužilac Milorad Marković, kao i njegov prethodnik Ivica Stanković, ima oružje. Stanković je prijavljivao tri komada, a Marković je u svom imovinskom kartonu naveo da posjeduje jedan pištolj.

Naoružanje imaju i sudije Ustavnog suda Budimir Šćepanović (2) i Faruk Resulbegović (3). Donedavni predsjednik Višeg suda Boris Savić prijavio je dva komada oružja. Oružje je u ličnom posjedu ranije je prijavljivala i bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica (3).

Iz MUP-a su naveli da su u prošloj godini izdali 469 oružnih listova za držanje oružja i 35 odobrenja za držanje oružja.

– Od ukupnog broja podnijetih zahtjeva odbijeno je 316 zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja, 68 zahtjeva za izdavanje oružnog lista za držanje oružja, 39 zahtjeva za izdavanje oružnog lista za držanje i nošenje oružja i dva zahtjeva za izdavanje odobrenja za držanje oružja – saopštili su „Danu“ iz MUP-a.

Kako su objasnili, razlozi za odbijanje zahtjeva za izdavanja isprava o oružju (odobrenja za nabavku oružja, oružnog lista za držanje i nošenje oružja) bili su neispunjavanje opštih i posebnih uslova propisanih članom 13 Zakonom o oružju, a koji se najčešće odnose na postojanje pravosnažnih presuda za krivična djela koje su smetnja za izdavanje isprava o oružju i postupaka pokrenutih za ta krivična djela. Zahtjevi su odbijani i zbog pravosnažnih odluka za prekršaje koji ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, posebno prekršaja sa elementima nasilja u porodici, ili postupaka pokrenutih za te prekršaje, kao i postojanje okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno (uživanje alkohola, droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, poremećeni porodični odnosi, sukobi sa okolinom, agresivno ponašanje, kao i drugi poremećaji u ponašanju).

– Kada je u pitanju držanje oružja, odnosno izdavanje oružnog lista za držanje oružja (kategorije B), to pravo ima fizičko lice koji ima opravdan razlog za nabavku oružja radi lične bezbjednosti – objasnili su iz MUP-a.

Iz tog resora „Danu“ su kazali da su u okviru kampanje „Poštuj život, vrati oružje“, građani lani dobrovoljno vratili 919 komada vatrenog oružja, 369 komada djelova oružja, 25.296 komada municije različitog kalibra, 143 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 65 kilograma eksploziva i kilogram baruta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.