Muk na Zapadu posle otvorenih poruka iz Sarajeva da je sporazum iz 1995. godine greška

0

Na maltene svaki „mig“ iz Banjaluke ka Beogradu, zapadna mašinerija reaguje kritikama da se ruši Dejtonski sporazum. Na „mine“ koje stižu iz Sarajava – muk!

Tako je i ovih dana dok je u glavnoj ulozi ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa izjavama da se od BiH pravi nova država kojoj je Dejtonski sporazum samo smetnja i – greška!

– U Dejtonu je neko strašno pogriješio, znamo i ko je, ne želim se na to vraćati. Lakše bi BiH bilo napraviti sad od početka, da nije Dejtona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je „mnogo opasna“ izjava Zukana Heleza i upitao zvaničnike SAD zašto ne reaguju tim povodom.

– Postavljam pitanje Amerikancima, pomoćniku državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsu O’Brajenu i svima koji se bave Balkanom, zašto se ne oglašavaju. Hajde da vidimo da li će da se oglasi ambasador SAD u BiH Majkl Marfi koji dnevno napiše 500 traktata o Miloradu Dodiku, a na ovako nešto neće da reaguje.

Vučić je upitao „ko onda urušava mir u BiH i ko hoće nešto drugo osim mira i zajedničkog života“.

– Ne mislim da to hoće Bošnjaci, nego njihovo rukovodstvo i neki sa Zapada koji misle da su mnogo pametni i da mogu da se igraju vatrom optužujući druge da se igraju vatrom. Oni sve vrijeme optužuju srpsku stranu da ruši Dejtonski sporazum. Srbi hoće da čuvaju „Dejton“, a oni kažu da je loš.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je, za „Novosti“, da Zapad ćuti na izjave iz Sarajeva, jer su oni „osvojena grupa, teritorija“ i „partneri da suzbijaju srpski uticaj i snagu srpskog političkog elementa na Balkanu“.

– Sa druge strane nas potiskuju, sprječavaju nas da vratimo Kosovo i Metohiju, koje su nam na silu oteli. Za Sarajevo je Dejtonski sporazum privremeno rešenje koje je služilo da se zaustavi rat i nastupi mir. Haris Silajdžić je posle potpisivanja „Dejtona“ odmah rekao da on ne valja za Bošnjake i to je ponavljao više puta. Oni neprekidno izražavaju negodovanje zbog sporazuma, a Zapad reaguje prećutno stvaranjem stranih predstavnika kako bi im dao punomoćstvo za odvrću slavinu od dejtonskog vina, da ga prazne od suštine i da po interesu Zapada dovedu BiH do centralizovane zemlje koja će biti partner Zapada u potpunosti. Upravo tu se ispriječio „Dejton“ sa državnošću entiteta koje sada pokušavaju da prevedu na administrativne jedinice. Federaciji koju čini većinski narod to ne smeta i smatraju da imaju pravo da vladaju cijelom Bosnom, ali RS ne odgovara. Proces demontiranja „Dejtona“ sada se nastavlja namerama da se RS oduzume imovina i prebaci upravljanje na centralni nivo, što znači da joj se stavlja nož na grlo i ukoliko bi se to sprovelo Srpska bi prestala da postoji.

Inače, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a zbog nametanja odluka visokih predstavnika u BiH, Republika Srpska je ostala bez više od 90 nadležnosti koje su joj bile zagarantovane tim dokumentom i Ustavom BiH koji je sastavni dio „Dejtona“.

Među najvažnijim nadležnosti koje su oduzete Srpskoj su vojska i sistem odbrane, pravosuđe, poslovi iz oblasti bezbijednosti, naplata poreza. Nametnuto je i kakav mora da ima grb, zastavu i himnu. Veliki udar na Banjaluku bilo je oduzimanje nadležnosti iz oblasti pravosuđa: odlukom visokog predstavnika osnovani su Sud i Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet koji imenuje nosioce pravnih funkcija u cijeloj BiH. Prema Dejtonskom sporazumu, bio je planiran samo Ustavni sud, dok ostale nadležnosti pripadaju entitetima.

Osnivanjem Suda i Tužilaštva BiH nastalo je pravosuđe BiH koje se pokazalo kao jedan od najvećih neprijatelja Srpske, pogotovo u mnogim procesima vezanim za ratne zločine u kojima su Srbima određivane drakonske kazne, a bošnjački vojnici su oslobađani.

(novosti.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.