Mujović: U Ministarstvu energetike i rudarstva odlučni u doprinosu ekonomskog jačanja Crne Gore

0

Nakon što je dogovorena isplata naknade Opštini Nikšić za potopljeno zemljište za Bilećko jezero, za tekući i budući period, ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović sastaće se u poneđeljak u Podgorici sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem kako bi se krenulo u proces utvrđivanja dugovanja za prethodnih 30 godina, koliko Opština Nikšić nije prihodovala po tom osnovu i definisala dinamika i modalitet isplate.

Iz resornog ministarstva navode da je pitanje Bilećkog jezera kompleksno i da nije riješeno više decenija, a namjera ministra Mujovića je da se sve sporne tačke rješavaju fazno i u okvirima najboljih scenarija za Crnu Goru, u skladu sa zakonima i međunarodnom praksom.

“Uporedo sa Bilećkim jezerom  Mujović sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić radi na iznalaženju optimalnog rješenja još jednog naslijeđenog problema koji se odnosi na bivše radnike Rudnika Boksita. Zbog nepovezanog radnog staža i zaostalih dugovanja radnici su blokirali ulaz u rudarsku jamu i onemogućavaju rad tri likvidne crnogorske kompanije”, navodi se  saopštenju.

Iatiče se da Mujović vodi intenzivnu aktivnost za osiguravanje održive budućnosti Željezari Nikišić, pa se već 20. juna očekuje dolazak visoke delegacije renomirane kompanije Duferco i susret sa Premijerom Spajićem.

“Zaposleni u Željezari i njihova budućnost će biti u posebnom fokusu, ali i perspektiva za pokretanje novih pogona u Željezari i otvaranje mogućnosti za uposlenjem dodatne radne snage”, saopšteneno je iz ovog ministarstva.

Da su međunarodne aktivnosti ministra Mujovića urodile plodom, dodaju, pokazuje i pismo namjere koje je uputila norveška kompanija NTE Energy, koja je primarni proizvođač obnovljive energije u sjevernoj Norveškoj.

“Kompanija upravlja s 19 hidroelektrana u potpunom vlasništvu i nekoliko elektrana u djelomičnom vlasništvu, doprinoseći ukupnoj proizvodnji od 4.100 GWh. Namjera NTE Energy je da ulaže u obnovljive izvore u Crnoj Gori kako bi se, kako su naveli, podstakao ekonomski rast i Crna Gora pozicionirala kao odgovoran globalni igrač u prelazu na čistu energiju. Njihovi planovi se odnose na potencijal vode, vjetra i sunca a, kako su naglasili, projekti će se pridržavati rigoroznih ekoloških standarda i služiti kao platforma za razmjenu znanja između Norveške i Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Ministarstvo energetike irudarstva  snažno posvećeno prosperitetu Crne Gore i kreiranju ambijenta koji će doprinijeti ekonomskom snaženju naših gradjana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.