Mugoša: Neophodna izrada strategije demografskog razvoja

0

Potpredsjednik SD-a, Boris Mugoša, i kandidat na koalicionoj listi ZAJEDNO! Istakao je da je u programu te koalicije predviđena izrada strategije demografskog razvoja, odnosno populacione politike.

Kako navodi Mugoša, u Crnoj Gori je treću godinu za redom evidentiran negativan prirodni priraštaj, koji je prisutan u čak 2/3 crnogorskih opština. Takođe, Mugoša podsjeća da je u 2020. godini prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativan prirodni priraštaj.

“Treba realno sagledavati brojke poslednjih godina i posmatrati ih i u kontekstu pandemije COVID-19, koja je značajno uticala na smanjenje broja novorodjenih i povećanje broja umrlih. Međutim, ono što svakako predstavlja ozbiljan izazov je konstantan pad poslednjih godina broja novorođenih, u okviru kojeg je prisutan konstantan pad broja rodjenih djevojčica, kao i činjenica da je negativan prirodni priraštaj zabilježen u 17 opština”, navodi potpredsjednik SD-a.

Mugoša ukazuje da je neophodno mnogo više sistemske pažnje posvetiti demografiji ako se ima u vidu ogroman izazov kada su u pitanju prirodni priraštaj, kao i migraciona kretanja gdje je posebno zabrinjavajući negativan migracioni saldo sjevernog regiona Crne Gore.

Mugoša zaključuje da je krajnje vrijeme da se bavimo suštinskim životnim, a ne dnevnopolitičkim izazovima i u tom smislu ističe neophodnost izrade sveobuhvatne strategije populacione politike, odnosno demografskog razvoja, kojom će se definisati ključne mjere za prevazilaženje ogromnog problema sa kojim se suočava crnogorsko društvo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.