Mugoša: Jaka poljoprivreda za jaku Crnu goru

0

Budimir Mugoša, nekadašnji ministar poljoprivrede u Vladi Crne Gore, se ispred SDP-a na press konferenciji obratio prisutnim medijima i govorio o problemima i mogućim rješenjima za unaprijeđenje poljoprivrede u Crnoj Gori.

“Ovih dana u organizovanim debatama ,povodom parlamentarnih izbora, niko nije našao za shodno da progovorimo o ekonomiji malo dublje, posebno o poljoprivredi, privrednoj grani koja obuhvata od 9% do 10% BDP-a u Crnoj Gori. Ako vam kažem činjenicu da je budžet RTCG 20 miliona, isti kao za poljoprivredu jasno vam je ko je u fokusu interesovanja ove vlasti. Mi moramo raditi sve da agro budžet iz nacionalnog budžeta bude najmanje 4%. Imamo javne pozive koji su urađeni po mjeri birokrata a ne po mjeri poljoprivrednika. Raspisuju se u vrijeme kada poljoprivrednici imaju najviše posla, a birokratija je tolika velika da to oni ne mogu da ispune. Javni pozivi moraju biti prilagođeni poljoprivredniku kada on može da ih ostvari i na način koji njemu najviše odgovara”, istakao je Mugoša.

“Naš plan je i da u naredne četiri godine, u kreiranju agrarne politike, u fokusu bude i šumarstvo. Svake godine imamo posječenih 5.000 metara kubnih drveta, a prihodi koje ostvarujemo po tom osnovu su manji od troškova koje imamo za održavanje tih šuma. Imamo pogrešan koncept šumarstva i mi moramo potpuno napustiti koncept koncensionog iskorištavanja šuma. Oni koncesionari koji redovno plaćaju svoje obaveze i dalje će zadržavati svoje ugovore, a oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze, sa njima ćemo raskinuti ugovore i krenuti novim putem”, naglasio je Mugoša.

“Svi smo svjedoci da su naše rijeke devastirane i da imamo abnormalnu eksploataciju šljunka. Svi vidimo bagere, kamione u rječnim koritima, tako da moramo zabraniti eksploataciju šljunka iz svih naših Rijeka dok ne napravimo detaljnu analizu zbog očigledne devastacije. Sa druge strane imamo I more , imamo ribarstvo, a opet imamo činjenicu da izlovljavamo 1% ribe koja prođe pored našeg priobalja. Da li ćemo dati naše lovište na koncesiju ili ćemo naći domaće proizvođače, to je pitanje o kojem ćemo razgovarati”, rekao je Mugoša.

“Kada govorimo o sektoru bezbjednosnih hrana koji je vrlo značajan za one koji proizvode hranu i oni koji konzumiraju . Moramo vršiti kontrolu svih proizvoda da bi naši proizvodi bili kvalitetni, zdravi , bezbjedni i da naši građani budu zadovoljni sa onim što konzumiraju. Najveći problem u Crnoj Gori je što imamo 3 ili 4 lanca megamarketa i ako ne uspijete da plasirate svoj proizvod u te markete vi nemate kome drugo Mi moramo naći rešenje za taj problem”, istakao je Mugoša.

“Prve godine nove Vlade mi ćemo odraditi plan ruralnog razvoja odnosno izgradnja infrastrukture za naredne četiri godine, tog plana se strogo pridržavati, a ne izgradnje puta do rodnog sela privilegovanih ljudi. Moramo ustanoviti prave prioritete”, zaključio je Mugoša.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.