Mugoša: Imamo kontrolisanu epidemiju

1

Svako grupisanje ljudi, iz bilo kog razloga, je veoma opasno, a samo se poštovanjem mjera može spriječiti širenje korona virusa, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, za Radio Crne Gore. Naveo je da će IJZ predložiti Nacionalnom koordinacionom tijelu da od petka budu ublažene još neke mjere.

Sjednica NKT-a biće održana danas, a kako kaže Mugoža, IJZ će predložiti ukidanje pojedinih mjera.

“Biće ukinute neke mjere koje se odnose na restorane, kafane, barove, hotelske restorane, plaže. IJZ će predložiti da se te mjere ublaže i da krenemo od petka, vidjećemo da li će se NKT-a složiti”, kazao je Mugoša i dodao da se nada da idemo u dublju fazu popuštanja mjera.

“Ali one mjere koje budu na snazi moraju se poštovati”, zaključio je Mugoša.

Prvi smo, kako navodi Mugoša, uveli mjere i posljednji ih popuštamo.

“Svi ljudi moraju imati vjerske i političke kao i sve druge slobode, to podržavam, ali u ovoj situaciji mi smo uspjeli da sačuvamo Crnu Goru, i imam osjećaj da sada plaćamo ceh”, kaže Mugoša i dodaje da se stvara uvjerenje da to nije ništa strašno.

Ljudi, kako kaže, zaboravljaju šta su vidjeli u Italiji, Španiji, SAD-u… “To su strašne slike i sreća je da mi to nijesmo imali”, navodi Mugoša.

Podsjeća da mi imamo devet umrlih od Kovida 19, što je, dodaje, za Crnu Goru mnogo.

“Insistiram na tome da do daljeg nema grupisanja, da se mora držati distanca, to je ono što ja kao epidemiolog mogu da kažem”, poručio je Mugoša.

“Do sada je u Crnoj Gori na korona virus testirano 10.167 osoba”, kazao je Mugoša.

Dodaje i da rezultati govore da su preporuke bile valjane i da su dale rezultate. Mugoša kaže i da još nemamo dovoljno naučnih parametara da bi sa sigurnošću mogli da govorimo o drugom talasu.

Navodi da je vrlo mala vjerovatnoća da će virus Kovid 19, nestati kao SARS.

“Ono što možemo da predvidimo mi se za to spremamo i pravimo različite varijante”, naveo je Mugoša.

To što nemamo novih slučajeva obolijevanja ne znači da, kako navodi, virusa stvarno nema. Tek nakon perioda od dvije inkubacije, pojašnjava Mugoša, možemo reći da smo se oslobodili virusa.

“Mi sada imamo kontrolisanu epidemiju, što znači da smo puno odradili i zdravstveni radnici i građani”, poručio je Mugoša.

Uočava da se u prodavnicama preporuke u velikoj mjeri poštuju, što često na ulicama nije slučaj.

“U prodavnicama se mjere u velikoj većini poštuju, redovi su onako kako je predviđeno. Problem je u stvaranju grupa”, navodi Mugoša.

Ističe i da su to dominantno porodice, što znači da većina građana poštuje mjere.

“Ja bih bio zadovoljan kada bi se svi aposlutno poštovali mjera. Iz toga proizilazi da nijesam baš apsolutno zadovoljan”, kazao je Mugoša i dodaje da nam samo poštovanje mjera garantuje da virus neće preći sa jedne osobe na drugu.

“Nema opuštanja, i neće ga biti još dugo”, kazao je Mugoša i dodao da će određene mjere ostati na snazi još dugo.

1 Comment
 1. Kafanski filozof komentariše

  Kontrolisana epidemija?????.
  Sta ovaj prica?.
  Ovaj je superman, moze da kontrolise epidemije!.
  Koja bu..la!.
  Gde je on kupio svoju diplomu?.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.