Mugoša: IBAR veoma važan, suštinski izazovi nas tek čekaju

0

Dobijanje pozitivnog IBAR-a je veoma važna ali svakako ne i istorijska stvar, jer je u pitanju usputna stanica na EU putu odnosno ispunjavanje privremenih mjerila, i ostvarenju ovog evropskog zadatka smo svi dali adekvatan doprinos, navodi predsjednik poslaničkog kluba SD-a Boris Mugoša.

Mugoša ukazuje da su najkompleksniji politički izazov bila imenovanja u pravosudju kojima su kako on navodi poslanici SD-a i opozicije dali ključni doprinos, jer da njihovih glasova nije bilo ne bi bila izglasana navedena imenovanja i ne bi dobili pozitivan IBAR.

Potpredsjednik SD-a ističe da su istorijske stvari u novijoj crnogorskoj istoriji obnova državne nezavisnosti, otvaranje pregovora sa EU i članstvo u NATO, a svakako će istorijska stvar biti i članstvo u EU za koje vjeruje da će se desiti za par godina i navodi da će postizanju tog cilja SD nastaviti da daje maksimalan doprinos.

Međutim, Mugoša ukazuje da ono što nas i dalje od sjutra čeka i što dominantno opterećuje većinski dio Crne Gore su suštinski, odnosno sistemski problemi u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijali, ekonomiji i dr.

“I to nam IBAR neće riješiti… To mi moramo riješiti! Zato nakon današnjih (ne)iskrenih osmijeha, političkog marketinga i oduševljenja, tapšanja po ramenu, medalja za zasluge, slavlja i sl. sjutra se ipak trebamo posvetiti rješavanju navedenih strukturnih problema ali i jačanju temeljnih vrijednosti progresivne i emancipovane Crne Gore koje dobrano i kontinuirano blijede a to je njen gradjanski, sekularni i antifašistički karakter”, navodi Mugoša.

On zaključuje da u EU Crna Gora može i mora ući samo kao samosvjesna država sa kvalitetnim sadržajem a ne nikako bez sadržaja ili sa falsifikovanim sadržajem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.