Mugoša: Dijalog i poštovanje Granskog kolektivnog ugovora nema alternativu

0

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša prokomnetarisao je dešavanja oko štrajka prosvjetnih radnika.

On je naveo da, kao roditelj dvoje djece koja pohađaju osnovnu školu, nije srećan zbog toga što su danas propustili nastavu i da je to činjenica oko koje valjda nema potrebe da se diskutuje. Međutim, kako je dodao, nije korektno svoditi priču na taj narativ iz više razloga.

„Prvo, nametanje teze da prosvjetni radnici sad traže povećanje plata je netačno i nekorektno. Ta priča o (ne)opravdanosti povećanja je imala smisla prije nešto više od godinu kad se pregovaralo o izmjenama Granakog kolektivnog ugovora (GKU) i kad su iste potpisane. GKU je obavezan za strane potpisnice istog i treba ga poštovati ili ga kroz saglasnost Vlade i sindikata promijeniti. Treće solucije nema”, istakao je Mugoša.

Drugo, kako je naveo Mugoša, postavlja se pitanje zašto predstavnici političkih partija nisu problematizovali priču o povećanju zarada u predizbornom periodu prošle godine, jer je planirano povećanje od 1. januara 2024. već bilo definisano pola godine prije prošlogodišnjih izbora.

„A da ne pominjem (ako su tačne informacije) razne pritiske kojima su izloženi prosvjetni radnici koji su odlučili da štrajkuju”, dodao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, potreban je intenzivni dijalog, bez optuživanja prosvjetnih radnika.

„Na kraju, dijalog ali intenzivni je svakako potreban i to bez optuživanja prosvjetnih radnika. Uostalom, u cijeloj priči nije validan argument oko toga koja je Vlada potpisala GKU, jer bi prihvatanjem takve prakse bio obesmišljen socijalni dijalog i pravna sigurnost”, zaključio je šef poslaničkog kluba SD-a u Skupštini Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.