Mreža „X“ ažurirala pravila kako bi omogućila dijeljenje eksplicitnih sadržaja

0

Platforma „X“ u vlasništvu Ilona Maska ažurirala je svoja pravila kako bi službeno dopustila sadržaj za odrasle.

Prema ažuriranim smjernicama, platforma ranije poznata kao Tviter dopuštaće korisnicima dijeljenje seksualnog sadržaja sve dok je on konsenzualan i jasno označen.

Revidirana politika, koja je ažurirana tokom vikenda, navodi da bi “korisnici trebalo da mogu da stvaraju, distribuiraju i konzumirajumaterijal povezan sa seksualnim temama sve dok se proizvodi i distribuira uz pristanak”.

Seksualno izražavanje, bilo vizuelno ili pisano, može biti legitiman oblik umjetničkog izražavanja”, navodi kompanija.

Vjerujemo u autonomiju odraslih da se uključe i kreiraju sadržaj koji odražava njihova vlastita uvjerenja, želje i iskustva, uključujući ona povezana sa seksualnošću.

Izloženost grafičkom materijalu biće ograničena za djecu i odrasle korisnike koji odluče da ga ne vide, a korisnicima neće biti dopušteno dijeliti sadržaj “koji promoviše iskorištavanje, nepristanak, objektivizaciju, seksualizaciju ili povređivanje maloljetnika i opsceno ponašanje”, navodi se u odluci.

Promjena, koju je prvi objavio TechCrunch, formalizira relativno tolerantan stav prema sadržaju za odrasle koji datira prije Muskove kupovine Tvitera u oktobru 2022.

Za razliku od platformi kao što su Instagram, Fejsbuk, TikTok i Jutub, Tviter nikada nije izričito zabranio golotinju i seksualni sadržaj.

Tokom Maskovog mandata „X“ je dramatično smanjio moderiranje na platformi i vratio prethodno zabranjene profile, uključujući one bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i teoretičara zavjere Aleksa Džonsa.

Mask je tvrdio da podržava slobodu govora, ali kritičari su optužili izvršnog direktora Tesle za poticanje govora mržnje i dezinformacija.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.