Moskva: U slučaju isključenja sa SVIFT-a Rusija ima plan

0

Rusija će primijeniti druge mogućnosti ako bude isključena sa platnog sistema SVIFT, ali za sada ne odustaje od ovog sistema, izjavio je za Sputnjik zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin.

„Za sada ne odustajemo od SVIFT-a, ali ako nas isključe sa SVIFT-a, koristićemo (druge sisteme)“, rekao je Pankin.

Prema njegovim riječima, pitanje mogućih partnera u slučaju razvoja alternative SVIFT-u još uvijek se ne razmatra.

„Ne, nećemo ići tako daleko (u razmatranju)“, rekao je on odgovarajući na pitanje o partnerima za alternativu međunarodnom platnom sistemu.

Pankin je ranije izjavio da Rusija ne isključuje formiranje sistema alternative SVIFT-u na novoj tehnološkoj osnovi.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da Rusija vidi velike izglede u radu sa svojim stranim partnerima za postepeni prestanak upotrebe dolara u međusobnim transakcijama i prelasku na nacionalne ili valute alternativne dolaru i odustajanju od upotrebe platnih sistema pod kontrolom Zapada.

Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama svijeta. U štampi se redovno pojavljuju izvještaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.