Moskva spremna na dijalog sa Vašingtonom

0

Rusija očekuje da Moskva i Vašington uspostave dijalog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

„Rusija se tradicionalno zalaže za dobre odnose sa SAD. Ne na riječima, već na djelu, govorimo da smo spremni da vidimo u Amerikancima za naše partnere, ali oni to nisu. Ali, ne možemo ništa na silu“, rekao je Peskov u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

 

„Mi, naravno, očekujemo da dijalog bude uspostavljen. To će biti dijalog gdje će u najvećoj mjeri morati da se konstatuju neslaganja, ali je u isto vreme dijalog uvijek mogućnost da se pronađe neko racionalno zrno, područja, gdje u kojima se slažemo“, rekao je pres-sekretar ruskog lidera.

„Ako sadašnja administracija SAD bude spremna za ovaj pristup, ne sumnjam da će naš predsjednik odgovoriti istom mjerom“, izjavio je Peskov.

On je skrenuo pažnju da su prve riječi portparolke Bele kuće Džen Psaki o Rusiji bile da je „potrebno istražiti sajber napade na SAD za koje je Vašington odmah optužio Moskvu i ubistva američkih vojnika u Avganistanu za koje je, navodno, Moskva platila militantima“. Pri tome, predstavnik Kremlja je primijetio da je ovakav pristup mogao da se predvidi.

„Jer, u novoj administraciji su stari, dobro poznati ljudi“, objasnio je Peskov.

On je ipak naveo da je Rusija spremna na fleksibilnost u odnosima sa SAD, ali da ona to ne može raditi u nedogled i nije spremna da trpi bezobrazluk i diktat.

„Mi smo spremni na fleksibilnost, ali ne i na diktat, na bezobrazluk i na prelazak „crvenih linija“. U drugim stvarima se i pokazivala ta fleksibilnost, ali ona ne može trajati beskonačno“, zaključio je Peskov.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.