Moskva poručuje EP: Isključite nas iz SVIFT-a i naftu ćete plaćati u kešu

0

Antiruska rezolucija Evropskog parlamenta nema pravnu težinu, rekao je zamjenik Međunarodnog komiteta Savjeta federacije Vladimir Džabarov. Ako Rusiju isključe iz međunarodnog sistema za plaćanje SVIFT, EU će za naftu morati da „spremi kofere s kešom“, dodao je on.

„Evropski parlament je organ koji nikada ništa ne odlučuje, njegove preporuke, rezolucije nemaju pravnu težinu. EP se pretvorio u epicentar rusofobije“, rekao je Džabarov, koji je i general Federalne službe bezbjednosti.

Evropski parlament je juče predstavio nacrt rezolucije u kojoj se, između ostalog, predlaže da se zaustavi izgradnja „Sjevernog toka 2“ i isključi Rusija iz platnog sistema SVIFT.

O nacrtu rezolucije će se glasati danas, ali šef evropske diplomatije Žozep Borelj već je poručio da Unija niti može da zaustavi realizaciju projekta gasovoda, niti da isključi Rusiju iz međunarodnog platnog sistema.

„Svift je međunarodna privatna organizacija i tu EU nema kompetencije… “Sjeverni tok” je kontroverzna tema. Evropska komisija je već saopštila da taj projekat ne doprinosi diversifikaciji energetskih izvora EU. Međutim, to je odgovornost privatnih kompanija i EU nema instrumente da donosi odluke o sudbini ovog privatnog projekta“, rekao je juče evropski diplomata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.