Moskva neće produžiti START 3 pod uslovima Vašingtona

0

Izjava specijalnog predstavnika američkog predsjednika za kontrolu naoružanja Maršala Bilingslija da će Vašington predložiti Moskvi „nove uslove“ za produženje Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) predstavlja ultimatum, rekao je zamjenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.

„To su sve ultimatumi koji smanjuju mogućnost zaključivanja bilo kakvog sporazuma. Mi ne možemo razgovarati na tom nivou“, rekao je Rjabkov.
On je naveo da Moskva nije spremna da produži START 3 na uslovima Vašingtona.

Po njegovim riječima Moskva se ne plaši sankcija SAD zbog izvoza oružja u Iran i to neće uticati na stav Rusije.

“Ne bojimo se američkih sankcija, navikli smo na njih. To ni na koji način neće uticati na našu politiku. Naša saradnja sa Iranom je višestruka, odbrambena saradnja će napredovati u zavisnosti od potreba i obostrane volje dvije zemlje”, rekao je Rjabkov.
Rusija se ne slaže sa SAD da Kina treba da se pridruži pregovorima o strateškoj stabilnosti.

„Niti smo preduzimali niti ćemo preduzimati bilo kakve korake da uvučemo Kinu u ove pregovore, o čemu smo više puta saopštili američkim kolegama“, dodao je Rjabkov.
Specijalni izaslanik američkog predsjednika Maršal Bilingsli izjavio je juče u intervjuu za „Komersant“ da, ukoliko Vašington i Moskva ne pripreme predsjednički memorandum o naoružanju do februara, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja neće biti produžen. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države su dale Rusiji „dobar“ predlog za produženje ovog Sporazuma, a nakon mogućeg reizbora Donalda Trampa „cijena pitanja“ će porasti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.