Montefarm spreman za “Fajzer” vakcinu, obezbjedili sve uslove

1

Zdravstvena ustanova “Montefarm” obezbijedila je zamrzivače za duboko zamrzavanje za skladištenje vakcine “Fajzer Bajontek”, koja zahtijeva temperaturu od minus 70 stepeni Celzijusa, i spremni su i za njen prihvat.

To su “Vijestima” saopštili iz te ustanove.

Iz “Montefarma” su kazali da već tri decenije imaju komoru za skladištenje ljekova koji se čuvaju na temperaturu od dva do osam stepeni, pa su juče potpuno spremno dočekali vrijednu donaciju od 30.000 doza kineske vakcine “Sinofarm”.

“Takođe, posjedujemo vozila sa termo-kingom kojima se vrši distribucija na teritoriji cijele Crne Gore i koja obezbjeđuju kontinuitet neophodnog režima takozvanog hladnog lanca”, odgovorili su iz ove ustanove.

Iz “Montefarma” su pojasnili da ruska vakcina “Sputnjik V” zahtijeva nešto drugačiji režim i mora se čuvati i distribuirati na temperaturi od minus 19 do minus 21 stepen Celzijusa.

“Zamrzivači za njihovo centralno skladištenje, kao i mobilni zamrzivači već su u funkciji i distribucija teče prema planu Instituta za javno zdravlje. Isporučeno je svih 2 000 doniranih doza, a u toku današnjeg dana završavamo sa distribucijom i kupljenih 5.000 doza ‘Sputnjik V’ vakcine”, kazali su iz ove ustanove.

Iz “Montefarma” su ponovili da garantuju bezbjedan prihvat, skladištenje i distribuciju svih aktuelnih vakcina protiv kovida-19.

Kontingent od 30.000 doza vakcine “Sinofarm” juče je stigao u Crnu Goru, a donaciju su u prostorijama “Montefarma” sačekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasador Kine Liu Đin.

Borovinić Bojović je juče na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje kazala da je sa Liu Đin dogovoreno da još 201.200 doza kineske vakcine dođe do kraja aprila u Crnu Goru. Ona je rekla da je sa Rusijom dogovoreno ukupno 200.000 doza “Sputnjik V” vakcine i da do kraja sedmice očekuju drugi kontingent. Pojasnila je da su u iščekivanja odgovora u vezi sa vakcinama “Fajzer”, koji je zaustavio proizvodnju i distribuciju na globalnom nivou, a sa kojim imaju preliminarne dogovore u vezi sa 150.000 doza.

Sve aktuelne mjere protiv koronavirusa ostaju i dalje na snazi, dok posebne, koje važe za opštine Budva, Tivat i Herceg Novi, uvode se i u Ulcinju.

To je juče kazao direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

Borovinić Bojović kazala je da proces vakcinacije teče po planu, ali da je opterećenost zdravstvenog sistema na visokom nivou, pa je povećan kapacitet za kovid pacijente.

“U Kliničkom centru je formirano 30 postelja za kovid pacijente, a isto toliko je omogućeno i u Opštoj bolnici Nikšić. U kotorskoj i barskoj bolnici u završnoj fazi je ugradnja kiseoničnih stanica kako bi se dobilo više postelja”, rekla je ona.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ocijenio je da ključna poruka treba da bude sprovođenje mjera, koje je najbitnije u ovom trenutku.

On smatra da je pandemija koronavirusa i finansijski i ekonomski problem, te da se mora voditi računa istovremeno i o zdravlju i ekonomiji.

“Svaki pojedinac, uključujući mene i premijera treba da svojim primjerom pokaže ozbiljnost situacije”, kazao je Spajić, istakavši da je optimista “da ćemo do ljeta imati riješen problem”.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović kazao je da je Vlada juče odlučila i da pooštri kontrolu sprovođenja mjera, uz pomoć pripadnika Uprave policije (UP), zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove (UIP) i Vojske Crne Gore.

Kazao je da će biti formirana tri tima – prvi tim sačinjavaće pripadnici UP koji će kontrolisati primjenu mjera na javnim površinama i na otvorenom, kao što su nošenje maske i održavanje distance.

Drugi tim će činiti predstavnici UIP i UP, koji će kontrolisati poštovanje mjera u zatvorenom – u javnim ustanovama, privrednim subjektima, ugostiteljskim objektima, a Odović je poručio da će se u slučaju nepoštovanja mjera ići sa najtežim oblicima kažnjavanja.

On je rekao da će treći tim činiti pripadnici Vojske, koji će da budu raspoređeni u najkritičnijim gradovima, na punktovima na kojima će podsjećati građane da poštuju mjere, razgovarati sa njima, opominjati ih, dijeliti im maske…

Premijer Zdravko Krivokapić juče je poručio da će uslijediti potpuno zatvaranje Crne Gore ako mjere ne budu dale efekat narednih 10 dana.

On je ocijenio da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, a zdravstveni sistem na granici izdržljivosti.

Krivokapić se izvinio građanima što u određenom vremenskom periodu nije nosio zaštitnu masku.

“Razlog leži u činjenici da imam antitijela, ali to me ne oslobađa odgovornosti koju svi moramo da iskažemo. Da bismo svi jedni prema drugima brinuli, moramo da poštujemo mjere, bez izuzetka”, zaključio je Krivokapić.

Podržan predlog za povećanje plata medicinarima

Ministarka zdravlja kazala je na sjednici da je juče dala pozitivno mišljenje na predlog poslanice Branke Bošnjak da se povećaju plate ljekarima, odnosno da zdravstveni radnici budu prepoznati zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Ona je istakla da kompletan zdravstveni sistem treba da bude nagrađen i da se izdvoje dodatna sredstva za zarade, kao i da je uputila predlog Ministarstvu finansija.

Borovinić Bojović je ocijenila da je zdravstveni sistem pokazao posebnu empatiju i odgovornost, kao i da zdravstveni radnici imaju posebne zasluge za ono što su svih ovih mjeseci epidemije koronavirusa naporno i bezrezervno radili.

Spajić je juče rekao da podržava da se povećaju plate zdravstvenim radnicima.

“Kao prva mjera treba da se desi jednokratna isplata svim radnicima direktno uključenim u borbu protiv kovida od 250 eura. U martu će da se isplati taj novac, tako da možete računati na to. Znamo da je to minorna stvar i da neće značiti toliko, ali je poruka da Vlada misli na vas”, istakao je Spajić.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Onda ih Vi iz Montefarma primite, a mi nećemo. Budite spremni za bodenje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.