MONSTAT: Popis protiče bez većih nepravilnosti, popisivači se žale na veličinu popisnih krugova

0

Prvih dana popisa stanovništva Upravi za statistiku (Monstat) stigle su primjedbe, uglavnom, od popisivača.

Oni se, naime, kako je saopšteno „Vijestima“, žale na popisne krugove koji su im dodijeljeni, odnosno na njihovu veličinu.

Iz te institucije pojasnili su da je svaki popisivač imao obavezu da prvog dana popisa (3. decembra), tj. u nedjelju, obiđe dva do tri domaćinstva.

„Razlog tom pristupu je da se provjeri ispravnost materijala kako od strane instruktora, tako i od strane državnog instruktora, a u cilju kontrole ispravnosti rada popisivača i eliminisanja tehničkih grešaka”, objašnjavaju iz MONSTAT-a za „Vijesti“.

Iz Monstata ovom listu su rekli da je na početku bilo i tehničkih nepravilnosti, iako nisu precizirali kakvih, ali su oni brzo otklonjeni.

„Ukazalo se svakom popisivaču na propuste, gdje ih je bilo i isti se nisu ponavljali”, rekli su oni.

Monstata je demantovao spekulacije o navodnim popisnim nepravilnostima u Domu starih u Risnu, odnosno da je direktor ove institucije, Srđan Dragomanović, popunio popisnice umjesto korisnika usluga te ustanove.

„Ukazujemo da je u pitanju dezinformacija s obzirom na to da Dom starih u Risnu, na današnji dan, nije popisan. Takođe, informišemo vas da Monstat nije dobio prijavu protiv direktora Doma starih, g. Dragomanovića”, kazali su juče „Vijestima” iz Monstata.

Ove tvrdnje je demantovao i sam Dragomanović, koji je izjavio da bi volio znati da li će Monstat popisati 226 korisnika usluga Doma, koji, kako je naveo, nisu odjavljeni sa svojih kućnih adresa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.