Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

0

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u EU integracijama je previše dobar da bi ga Crna Gora propustila, glavna je poruka sa sastanka.

U tom smislu podrška na ekspertskom nivou je izuzetno važna, a GIZ je spreman da je obezbijedi i za naredni period.

„GIZ je dugo u Crnoj Gori i sarađuje sa brojnim institucijama i imali smo uspjeha u raznim projektima. Način na koji Crna Gora napreduje u EU integracijama posljednjih mjeseci je zaista impresivan. Vaš napredak ima regionalnu važnost, jer i ostale države prate ovaj proces. Ovo je bitan momenat i želimo da vam budemo podrška na tom putu“, istakao je regionalni direktor GIZ-a Daniel Bagvic.

GIZ je zastupljen u preko 120 zemalja, a ekspertsku podršku pruža u oblastima ekonomije, rada, energetike, životne sredine, mira i sigurnosti…

Iskustva iz 50 godina postojanja GIZ-a, odlična su šansa i za Crnu Goru da dostigne institucionalni nivo zemalja EU.

„Kontinuirana ekspertska podrška je ključ unapređenja administracije. Upoznavanje sa standardima, po kojima se radi u najrazvijenijim zemljama, uz stalnu saradnju sa ekspertima, mogli bi biti od velike koristi zaposlenima u javnom sektoru“, poručio je tokom razgovora Spajić.

Pored EU integracija bilo je riječi i o važnosti razvoja energetike u cilju diversifikovanja ekonomije, kao i saradnji na polju zaštite životne sredine i zelene tranzicije.

Istaknuta je mogućnost dodatnog zajedničkog rada u oblasti digitalne transformacije, ali i priključivanja jedinstvenom evropskom tržištu i pripremanju crnogorske ekonomije za isti.

Sastanku je prisustvovao njemački ambasador Peter Felten.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.