Mogerini: Nema uslova za dijalog dok su na snazi takse Prištine

0

Dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, izjavila je danas Federika Mogerini, odlazeća šefica diplomatije EU.

Mogerini navodi da uprkos upornosti privremenih kosovskih institucija da ne odustanu od taksi od 100 odsto, vjeruje da dijalog Beograda i Prištine i dalje ima šansu:

“Još vjerujem da je dogovor moguć i da je blizu. Takođe vjerujem da obje strane razumiju da je dostizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa poželjno za građane i na jednoj i na drugoj strani, da se postigne pravno obavezujući sporazum o svim aspektima problema koje su i dalje na stolu”, kazala je ona danas za Radio slobodna Evropa u Poznanju gdje se održao samit o zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li će i posle odlaska sa funkcije visokog predstavnika EU za bezbjednost i spoljnu politiku biti zadužena za pregovore Beograda i Prištine, Mogerini je rekla da hoće, kao i njen naslednik:

“Za to postoji jednostavan razlog – Srbija i Kosovo ucestvuju u dijalogu zbog svoje evropske perspektive i zato je dijalog u rukama Evropske unije i ni u čijim drugim”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.