20. 10. 2018. - 0:33

FLEŠ

Mogerini: EU spremna da podrži pregovore o denuklearizaciji

Sastanak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Sjeverne Koreje potvrdio je snažno ubjeđenje Evropske unije (EU) da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu, saopštila je šefica evropske diplomatije, Federika Mogerini.
”Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvijek isplati”, poručila je Mogerini.
Ona je kazala da EU ostaje spremna da ”olakša i podrži” nastavak pregovora, kao i druge korake u cilju izgradnje povjerenja i osiguranja dugotrajnogg mira i blagostanja na oslobođenom od nukleranog oružnja Korejskom poluostrvu.
Mogerini je u saopštenju ocijenila da je sastanak u Singapuru bio presudan i nephodan korak kako bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog do sad u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluostrvu, prenosi Tanjug.
”Krajni cilj, koji dijeli cijela međunarodna zajednica i koji je podržao i Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), je potpuna, verifikovana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva”, poručila je Mogerini.
Kako je dodala, zajednička izjava koju su danas potpisali američki i sjevernokorejski lideri, Donal Tramp i Kim Dong-un daje na jasan signal da je taj cilj ostvariv.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *