MMF: Crnogorska ekonomija bi se mogla djelimično oporaviti od prošlogodišnje snažne recesije

0

Crnogorska ekonomija bi se, prema očekivanjima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), mogla djelimično oporaviti od prošlogodišnje snažne recesije, dok će se tokom naredne dvije, tri godine postepeno vratiti na nivo iz 2019.

MMF je počeo virtuelne tehničke konsultacije sa crnogorskim nadležnim organima o najnovijim ekonomskim kretanjima i izgledima, koje će trajati do petka.

Guverner CBCG Radoje Žugić i njegovi saradnici održali su video sastanak sa timom MMF-a, koji je predvodio šef Misije MMF-a za Crnu Goru, Srikant Seshadri.

Seshadri je naveo da će MMF, nakon konsultacija koje će tim MMF-a obaviti tokom trajanja ove misije, ažurirati svoje projekcije za Crnu Goru.

Za sada je preliminarna MMF-ova procjena pada crnogorske ekonomije u prošloj godini slična prognozi CBCG.

“Na osnovu očekivanja da će turistička sezona u ovoj godini biti bolja, očekuje se da će se ekonomija u ovoj godini djelimično oporaviti od prošlogodišnje snažne recesije, i da će se tokom naredne dvije-tri godine postepeno vratiti na nivo iz 2019. godine”, navodi se u saopštenju.

Žugić je upoznao sagovornike sa makroekonomskom situacijom u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na situaciju u bankarskom sektoru, ističući da je stanje za sada stabilno i da su banke očuvale likvidnost i solventnost.

“Iako je pandemija koronavirusa izazvala negativne trendove u gotovo svim sektorima privrede, bankarski sistem je, zahvaljujući dobrom stanju u kojem se nalazio prije krize, kao i proaktivnom djelovanju CBCG, pokazao visok nivo otpornosti, što je doprinijelo očuvanju stabilnosti finansijskog sistema u zemlji”, naveo je Žugić.

On je sagovornicima bliže predstavio svih šest paketa mjera koje je implemetirala CBCG u dosadašnjem periodu, sa ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije po stanovništvo i privredu.

Završni sastanak guvernera CBCG i šefa Misije MMF-a planiran je za petak.

Izvor: Vijesti

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.