Mjesto okupljanja i sabiranja: Selaković otvorio Srpsku kuću

0

U Podgorici je danas, na Sretenje – Dan državnosti Srbije, u prisustvu velikog broja građana, svečano otvorena Srpska kuća.

Srpsku kuću je otvorio generalni sekretar i specijalni izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković.

–Srpska kuća treba da bude mjesto susreta. Srpska kuća je simbol onoga što državna politika Srbije radi poslednjih godina u pomoći srpskom narodu u Crnoj Gori. Srpska kuća je jedna vrsta simbola koja negira sve one negativne primisli ili predrasude prema Srbima kao narodu, kazao je Selaković za portal IN4S.

On je podsjetio da je do osnivanja Srpske kuće u Podgorici došlo na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dok se nalazio na funkciji premijera, kada je dobio molbu predstavnika srpskog naroda iz Crne Gore da se objedini djelovanje srpskih kulturnih i informativnih institucija.

Selaković je istakao da je Srpska kuća apsolutno simbol nečeg novog, modernog i savremenog, a u kojoj su institucije i organizacije koje su tu našle svoje mjesto udahnule novi život.

–Uvjeren sam da će Srpska kuća u Podgorici ubuduće biti mjesto susreta. Prvo susreta Srba u Crnoj Gori samih sa sobom, ali i susreta sa onima koji se etnički ne osjećaju kao Srbi, a sa kojima su Srbi uvijek spremni da sjednu za zajednički sto i razgovaraju i traže rješenja za probleme, kazao je Selaković.

Borimo se, istakao je on, za pravu stvar – sačuvati srpski nacionalni identitet, a to znači sačuvati srpski jezik, ćirilicu i svetosavlje.

Selaković je naveo da Srbija može biti primjer svakom u regionu koliko različitost poštuje i podržava, ali već i garantuje prava svima onima koji se drugačije osjećaju po bilo kom osnovu.

Selaković, Mandić, Bingulac i Knežević
–To je ono što Srbiji, kao matičnoj državi srpskog naroda, na određeni načinima daje puni legitimitet da isto traži od svake države u kojoj Srbi žive, kazao je Selaković.

Svečanosti otvaranja Srpske kuće prisustvovali su i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Selaković je posjetio i Redakciji portala IN4S.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.