Mještani Sinjajevine spremni da blokiraju pristupne puteve

0

Planina Sinjajevina neće biti pretvorena u vojni poligon jer to njeni mještani neće dozvoliti po cijenu života i spremni su da blokiraju sve pristupne puteve do nje ukoliko vojska krene ka njihovim katunima i pašnjacima. To je poručeno je sa protesta Sačuvajmo Sinjajevinu koji je organizovan na Savinim vodama.

Nekoliko stotina građana poručilo je da će planinu braniti, zahtijevajući da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode, istakavši da su oni jedina vojska te planine.
Predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović, kazao je da je Sinjajevina područje stvoreno za poljoprivredu i turizam.

Zarada i do 11 miliona evra

On je naveo da je analiza Agrokombinata 13. jul pokazala da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti hiljadu tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i četiri hiljade tona sijena od čega se može zaraditi oko 11 miliona eura.
Milatović je istakao da su milionski prihodi mogući i od turizma.

“Od vojnih poligona nemamamo ni euro dobiti, tako da je računica jasna. Sinjajevina pripada stočarima i turistima i nikako se ne smije uništiti”, kazao je Milatović.

Mještanin Lipova Vlado Bojić, ukazao je da na Sinjajevini žive stotine endemskih vrsta, i da se na toj planini može napasati preko deset hiljada goveda i 200 hiljada ovaca.
“Pozivam sve koji gravitiraju Sinjajevini da je brane, a nadležne da ako treba da pitaju narod i referenumom kako žele da koriste svoju Sinjajevinu”, poručio je on.

“Mi nijesmo protiv države”

Slobo Šuković istakao je da je nepojmivo da se u ekološkoj državi grade poligini u njenom srcu, Sinjajevini. On je istakao da se školovao za vojsku i radio za nju, ali nikada nije vidio da se poligon postavi na vodoizvorištu.

“Mi smo istinski patrioti, nismo mi protiv naše države već se borimo za nju, pa i vojsku i ministarstvo pozivamo da budu patriote i ne uništavaju planinu”, rekao je on.

Mještanin Štitarice Veljko Vuković istakao je da je nevjerovatno da sad moramo da branimo našu palaninu od naše vojske.

“Ja sam 70 odsto života proveo na Sinjajevini i i dalje živim sa njom, te ne želim da mi je iko zagadi i uništi”, poručio je on, dodajući da od sulude ideje o vojnom poligonu na Sinjajevini treba hitno odustati.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.