Mitropolit Joanikije: Nadam se da su naše svetinje zaštićene, ali su svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti, na tu tzv. državu žele da preknjiže kulturna blaga srpskog naroda

1

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru, a tokom liturgijske besjede se osvrnuo i na krizu na Kosovu i Metohiji.

Vladika je kazao da su svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti, jer zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Kosovo.

„A onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiži na tu tzv. državu. Turska vlast nije htjela da mijenja identitet svetinja a sadašnja vlast to hoće. Međutim, Sveti Stefan Dečanski i ostali Božji ugodnici – Sveti knez Lazar i srpski arhiepiskopi i patrijarsi čuvali su naše svetinje. Tako ih čuvaju i danas i jasno svjedoče svima da su to pravoslavne srpske svetinje. Naravno, one nijesu duhovno i kulturno blago samo srpskog naroda nego pripadaju duhovnom i kulturnom blagu Evrope i svijeta. Ali mora sve imati svoje ime. I treba da se zna ko ih je podizao i u slavu kojeg Boga su podizane te svetinje. Ne može biti nikako drugačije”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je u liturgijskoj besjedi podsjetio na riječi Svetog Petra Cetinjskog iz vremena Karađorđevog ustanka upućene ondašnjem igumanu dečanskom Danilu Kažanegri, Paštroviću da radi sigurnosti prenese mošti Svetog kralja u Crnu Goru.

“To je samo jedno od svjedočenja iz naše istorije vezano za čudotvorne mošti Svetoga kralja dečanskoga. Njegovo ime se stalno pominjalo otkad se on čudesima počeo projavljivati dajući iscjeljenja svima koji mu s vjerom pristupaju. Njega je srpski narod poštovao kao svoga zaštitnika, kao zaštitnika vjere i slobode otadžbine, naročito u vremenima turskog ropstva”, rekao je on.

Dodao je da se svuda, zajedno sa Svetima Simeonom i Savom slikaju njegove freske i ikone.

“Evo ovdje, u Crnoj Gori – manastir Morača, Piva, Ostrog – svuda se u to vrijeme, uz freske i ikone Svetoga Simeona i Save slikaju i ikone i freske Svetoga kralja Stefana Dečanskog. Jer, on je činio velika čudesa. I ne samo to nego se narod sjećao i njegovih djela u slavu Božiju za vrijeme njegovoga života”, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je podsjetio da je naš narod manastir Dečane uvijek pominjao kao jednu od naših najvećih svetinja.

“Tako je bilo – tako je i ostalo. A ovdje u Crnoj Gori treba da se spomenemo da je Sveti Stefan bio mladi kralj koji je jedno vrijeme upravljao Zetom. a poslije, neposredno pred preuzimanje prestola upravljao je Budimljanskom župom, jedno dvije ili tri godine. I zato ga pamte naše svetinje i kao velikog dobrotvora, ne samo kao ktitora Visokih Dečana. Kao što se Sveti Petar Cetinjski brinuo i za Patrijaršiju i za Dečane tako se i Sveti kralj brinuo za svetinje u Crnoj Gori. A to se posebno vidjelo u ovim poslednjim vremenima kada smo morali da branimo svetinje da ih bezbožna vlast ne uzme u svoje ruke i da radi s njima šta hoće i da na takav način ponizi našu svetu vjeru”, rekao je Vladika Joanikije.

Kad su pokušali da pretumače Njegoša, rekao je Vladika Joanikije, onda tu nema kraja.

” Sve je to povezano. Trebalo je da preknjiže svetinje na državu, pa bi onda po istom obrascu tzv. kosovske vlasti sve preknjižile na kvazidržavu Kosovo. I to je bilo lako prozreti i to je već sve bilo isplanirano. Tako mi ovdje kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Kosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene”, objasnio je Vladika Joanikije.

Kazao je da su ktitori svetinje posvećivali isključivo Bogu i Crkvi njegovoj i nikome drugome.

“Ne bilo kojoj državi nego Bogu i svojoj vjeri i Crkvi Božjoj, svetoj i istinitoj lađi spasenja cijeloga svijeta. Draga braćo i sestre, neka bude srećan ovaj veliki praznik Svetoga kralja Stefana Dečanskoga. Neka njegove svete molitve zastupaju Kosovo i Metohiju, i sve nas zajedno sa njima”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

(Mitropolija)

1 Comment
  1. E viva komentariše

    Mrs fukaro,nece vam ni ova otimacina proci

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.