Mitropolit Amfilohije pod policijskom opsadom služio na lavri Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu

0

Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros, na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Marka sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u lavri Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u Podgorici.

Za vrijeme trajanja Liturgije manastir je bio pod pravom policijskom opsadom.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja, Vladika Amfilohije je podsjetio da je u Podgorici, na mjestu gdje sada živi porodica Đečevića, koja je primila islam, postojao manastir posvećen Svetom Marku.

“Ova čestita porodica je sačuvala spomen na tu svetinju. U temeljima njihove zgrade i danas se nalazi jedna kapela sa očuvanim freskama, A u isto vrijeme, ta porodica je između dva rata mitropolitu Gavrilu, ispovjedniku patrijarhu, onome koji je okončao Drugi svjetski rat u Dahauu, zajedno sa Svetim vladikom Nikolajem, predala mošti Svetih Teodora Tirona i Stratilata i časni krst koji su oni sačuvali. Nadamo se u Gospoda da će ta drevna svetinja ponovo biti obnovljena”, rekao je Vladika.

Dodao je da obnovljena Markovdanska litija od crkve Svetog Đorđa do te drevne svetinje ove godine ne može biti održana zbog pandemije korona virusa.

“Ali zato, evo nas, služimo službu Božiju u čast Svetoga apostola Marka, blizu temelja njegovog manastira, u ovoj drevnoj, pradrevnoj svetinji Svetog Simeona Mirotočivoga, čitamo Jevanđelje jevanđeliste i apostola Marka”, rekao je Vladika Amfilohije.

Vladika je rekao da i danas, kada se propovijeda Hristovo jevanđelje, mnogi pljuju na NJega i odriču ga se.

“Oni, čiji su preci hodili za Hristom, žrtvovali se za Hrista i za pravu i istinsku vjeru Hristovu, odriču ga se, NJega kao hljeba života, NJega kao Boga ljubavi. Zaboravljaju da su i oni rođeni, ne da budu gospodari nego da služe Bogu živome i istinitome, da služe u ljubavi Božjoj jedni drugima”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Nakon Liturgije služen je pomen svim Podgoričanima postradalim u bombardovanjima u 20. vijeku i blagosiljan slavski kolač podgoričkog Kola srpskih sestara “Sveti apostol Marko”.

Čestitajući sestrama slavu, Vladika Amfilohije je rekao da Sveti apostol Marko nije samo njihov nebeski pokrovitelj.

“Sviju nas, i ovaoga grada, je pokrovitelj Sveti apostol Marko. Molimo mu se da i on pomogne da se narod iscijeli, da ovaj virus iščezne, ali još više da iščeznu oni drugi, mnogo opasniji virusi – oni koji su svojevremeno zabranjivali litiju Svetoga apostola Marka i oni koji donose bezakone zakone u naše vrijeme. Ti zakoni su čak i gori od onih koje su donosili turski okupatori”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.