Mitropolit Amfilohije o bombardovanju: Branili smo hrišćansku Evropu

0

Istinska Evropa nije umrla, jer nijesmo umrli mi koji smo je rodili. Mi smo svjedoci onoga što se ovdje desilo. To nije bila samo odbrana nas, već odbrana prave istinske hrišćanske Evrope, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je juče na skupu posvećenom 20. godišnjici od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici istakao da je Balkan “temelj, osnova, srce Evrope i on je rodio hrišćansku Evropu”.

“Ta Evropa je rađala sve ono što je istinsko i pravo u cjelokupnoj Evropi”, rekao je Amfilohije, i naglasio da je ova Evropa koja se danas projavila i poistovjetila sebe sa Evropom samo jedan dio nje, i da ona nije istinska i prava hrišćanska Evropa, već njena negacija.

“Istinska Evropa, Evropa Svetoga Petra i Pavla, Evropa Franje Asiškog, Dantea, Šekspira i drugih velikih ljudi, sve do najvećeg Evropljanina našega vremena De Gola, umrla je u Prištini. Preko naših stradanja danas trijumfuje jedna druga Evropa! To je Evropa krstaških ratova, i ona sve što radi, radi u ime ljudskih prava“, rekao je Mitropolit.

Pojasnio je da su i krstaški ratovi vođeni u ime oslobađanja groba Hristovog, a u isto vrijeme su oskrnavili Svetu Sofiju u Carigradu, prognali istočno romejskog cara i patrijarha iz Carigrada i postavili svoga vladara i patrijarha, i vršili nasilje u čitavoj Maloj Aziji do Jerusalima.

Naglasio je da je ta Evropa koja je sad trijumfovala, “a koju nažalost podržava i priznaje jedna grupa naših Crnogoraca, Evropa Napoleona, Musolonija i Hitlera”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.