Mitropolit Amfilohije: NATO bombardovanje 1999. je nastavak nacifašističkog zločina Drugoga svjetskoga rata, to je nastavak Hitlerove politike!

2

Povodom 21. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 24. marta, u Cetinjskom manastiru parastos postradalima u NATO bombaradovanju.

Visokopreosvećeni je kazao da je na današnji dan počelo strašno novo nacifašističko nasilje nad našom zemljom i narodom, naročito na KiM bombardovanjem i šiptarskim zločinima koji su nezapamćeni u novijoj istoriji i prvi su takve vrste u Evropi poslije prvog nacifašističkog zločina izvršenog u toku Drugog svjetskog rata:

“Samo Gospod znade koliko je nevino postradalih i pobijenih. Tokom 1999. godine mi smo bili na KiM i zapisali u četiri knjige jedan dio imena onih koji su pobijeni, postradali.”

Tokom parastosa vladika je pomenuo, između ostalih, pobijene sa KiM: jeromonaha Stefana iz manastira Budisavaca, koji je odveden i bačen u jamu zajedno sa ostalim pobijenim i danas mu se ne zna ni groba ni mramora, kao i monaha Haritona iz Prizrena, koji je obezglavljen, a čiji dio moštiju je pronađen i sahranjen u manastiru Petra Koriškoga, Maricu Mirić iz Belog Polja kod Peći, nad kojom su nasilnici tzv. UČK izvršili nasilje i nakon toga je zaklali a koja je sahranjena uoči Vidovdana iza crkve u Pećkoj patrijaršiji.

“Imena mnogih postradalih ni danas nisu zapisana, ali su zapisana imena onih koji su postradali ovdje kod nas u Murinu u Crnoj Gori jer je i ona bombardovana”, istakao je Mitropolit.

Podsjetivši na mnoge koji su postradali braneći svoju otadžbinu, Mitropolit Amfilohije je kazao da je naša dužnost da se na ovaj dan sjetimo svih njih i svih onih koji su prognani i koji su postradali u pogromu 2004. godine takođe na Kosovu i Metohiji.

“Da ih se svi sjetimo, da bi se podsjetili i ovi evropski narodi na taj svoj zločin koji je nastavak nacifašističkog zločina Drugoga svjetskoga rata jer ono što nije uradio Hitler i Musolini, oni su nastavili i nastavljaju i dan danas da u ime tzv. ljudskih prava vrše u ovom svijetu. Neka bi Gospod sve njih upokojio u Carstvu Svome a svima koji su prognani širom svijeta da podari snage i kreposti da izdrže i da se vrate na svoja vjekovna ognjišta od kojih su mnoga ugašena, srušena i uništena”, zaključio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

2 Comments
 1. Miša Brajović komentariše

  Šta trabunja taj Arkanlohije ?

  1
  1
 2. Vlajko komentariše

  I Jugoslavija je rasturena po hitlerovim granicama,uključujući i Kosovo.Ko sad inistira da su granice na Balkanu definitivne,samo još da vidimo što ćemo sa Vojvodinom,
  Koga laže Vučić kad kaže da je prijatelj sa Merkelovom;Merkelovu,Srbe ili sebe ? Druguje sa Blerom,mjesto da ga je objesio kad je došao u Srbiju.O Milu ne pišem jer je on minorna ličnost za ova globalna kretanja.Njemu će ako išta solira nabaciti problem Boke kotorske jer je možda,po njihovim mjerilila,i Crna Gora još velika.

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.