Mitropolit Amfilohije: Narod na ulici traži slobodu

3

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da narod traži slobodu, navodeći da je ona “osnovno zvanje čovjekovo“. Komentarišući građanske proteste u Podgorici, Amfilohije je kazao da ako narod traži slobodu “onda mu je u svakom slučaju treba dati“.

“Čovjek je stvoren za slobodu i rođen za slobodu. Prije svega za slobodu od svakoga grijeha, onoga što pomračuje ljudski um, srce i dušu, a onda i za slobodu od mržnje. Sloboda od samoljublja, to je ono što je osnovna nevolja svih ljudi, a naročito onih koji bivaju na vlasti, a i onih koji hoće da ih zamijene. I oni su samoljubivi, pa treba jedni i drugi da se liječimo od samoljublja, da bi onda mogli na pravi način da živimo kao ljudi“, kazao je Amfilohije “Vijestima“ nakon što je održao liturgiju u crkvi Svetog apostola Tome u Bečićima.

On je istakao i da istinska ljubav ne traži svoje, nego se žrtvuje za sebe i druge. Mitropolit je pojasnio da je to osnovno svojstvo i onih koji hoće da budu hrišćani.

“A to treba da bude osnovno svojstvo svakoga ljudskog bića. Žrtvovanja sebe za druge, a ne žrtvovanje drugih sebi i svojim interesima i otimanje od drugih, nego darivanje, ne samo onoga što imamo, nego i što jesmo. To je božje pravilo prema kome treba da se upravljamo, a mi ovdje na zemlji imamo neka svoja pravila koja nijesu baš uvijek onakva kakva treba da budu“, istakao je on.

Amfilohije se ranije obraćao učesnicima protesta, kada je Demokratski front organizovao proteste.

Na pitanje da li je u Beogradu ispovijedao nekadašnjeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića i da li mu je savjetovao da dođe u Crnu Goru i odsluži zatvorsku kaznu, Amfilohije je kazao da se Marović kod njega nikada nije ispovijedao “niti se sada ispovijeda“.

“Ja samo one koji se ispovijedaju kod mene mogu da savjetujem. One koji se ne ispovijedaju, nema šta da savjetujem. Oni znaju, trezveni su ljudi, imaju razuma. Svetozar Marović ima hrišćanskog duha, pa bi trebalo da taj hrišćanski duh, koji je naslijedio od svoje majke od djetinjstva, da obnovi u sebi. Ne samo on, nego svi mi koliko nas ima“, kazao je Amfilohije.

Podsjetivši ga da je upravo on na poziv Marovića obišao bivšeg funkcionera DPS-a u zatvorskoj ćeliji u Spužu, Amfilohije je kazao da ga je vidio tada u zatvoru.

“Iako je on mene ranije, kao i mnogi drugi, neprekidno grdio. Kada je otišao u zatvor, onaj koga je najviše grdio, jedini je došao da ga posjeti. Što se mene tiče, ja kao mitropolit treba da imam ljubavi prema svakom ljudskom biću. Pogotovo ovdje u našoj Crnoj Gori, pa prema tome i prema Svetozaru Maroviću“, zaključio je Amfilohije.

(Vijesti)

3 Comments
 1. Stefan komentariše

  Zar već nije u Arđentini.

 2. real komentariše

  risto sotona laprda li laprda

  1. Drobnjak komentariše

   Neka ti višnji Bog oprosti.
   Ne znaš šta govoriš.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.