Mitropolit Amfilohije: Najviši crnogorski državni zvaničnici radikalizuju atmosferu, lažima napadaju Crkvu!

1

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Duška Markovića da se sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održi 11. marta u 10 časova u Vili Gorica u Podgorica.

Odlukom Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori Ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve čine protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke advokat Dragan Šoć, advokat Zoran Lazarević, dr Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

Oni imaju, kako se navodi u pismu mitropolita Amfilohija Markoviću, nadležnost da sa timom Vlade vode stručne pregovore o predmetnom Zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savjet.

U pismu se konsatatuje da se poziv očekivao ranije, “budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od posljednjeg sastanka, što je, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period”.

U pismu Markoviću, mitropolit Amfilohije izražava zabrinutost činjenicom da je “diskriminatorni Zakon o kome treba da se govori, već počeo da se sprovodi, imajući u vidu obraćanja javnosti Uprave za imovinu, koja u njima prejudicira ishode tih postupaka, kao i da se već sprovode represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu”.

“Takođe ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države. Bog nam je svjedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju”, istakao je mitropolit Amfilohije u pismu Markoviću.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je usvojen 27. decembra 2019. godine i zbog njega MCP od organizuje protestne litije u više gradova Crne Gore.

1 Comment
 1. MladaBosna komentariše

  Ovo nije montenegro vec junacko SRPSKO leglo.
  Narod crnogorski je na Litijama Mitropolije SPC.
  Nato.montenegro je OKUPACIJA,Smrt FASIZMU,ZIvjela CG Srpska Sparta!!

  10
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.