Mitropolit Amfilohije: Ko srušio Krstionicu, da Bog da časni krst njega i njegovo potomstvo uništio!

4

“Onaj koji srušio krstionicu na Prevlaci, da Bog da časni krst njega i njegovo potomstvo srušio i uništio. Ja ponavljam te riječi. Jeste da su teške, ali ja moram da ponovim te riječi Svetoga Petra Cetinjskoga”, poručio je mitropolit Amfilohije.

Kazao je da je Crkva Božja raspinjana i gonjena kroz svu istoriju.

“Evo, pogledajte šta se danas događa na Miholjskoj Prevlaci. Miholjska Prevlaka je svetinja koja je sagrađena u vrijeme cara Konstantina, sagrađena je na moštima jednog drevnog hrišćanskog mučenika postradalog od onoga, kako ga je narod zapamtio – prokletoga cara Dukljanina“,rekao je on, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Govoreći o istorijatu Miholjske Prevlake Amfilohije je naglasio da nikome nije smetalo i ne smeta što je ona oskrnavljena podizanjem bungalova na njenim ruševinama, kao ni to što su joj ime ukrali i pretvorili je u Ostrvo cvijeća.

“Red bi bilo da nam i ova državna vlast pomogne u obnovi te svetinje, a ne da nas sprečava i da podignemo ovu krstionicu, koja je tamo podignuta, koja je nastavak one krstionice iz vremena cara Konstantina. Ova krstionica nije ništa drugo nego pokušaj obnove te krstionice da bi se kroz nju i preko nje obnovila i Miholjska Prevlaka”, kazao je on.

Dodao je da Mitropolija crnogorsko-primorska decenijama moli i traži da sama, bez finansijske pomoći države, obnovi prevlačku svetinju.

“Ne daju nam ovi takozvani zaštitnici kulturnih dobara. Šta oni štite – kulturna dobra ili kulturne ruševine? Kulturna dobra su ona koja se obnavljaju, koja vaskrsavaju, koja se revitalizuju… To je pravilo bilo kroz vjekove, i na istoku i na zapadu. Samo ovdje kod nas, evo, ne dozvoljavaju da se obnovi ta svetinja. A daće Bog”, poručio je Vladika Amfilohije.

On je rekao da duhovni potomci komunista, koji jesu otimali crkvenu imovinu, ali ne i hramove, sada hoće da otimaju i hramove.

“Obezbožena država, sekularna država, ona sada prvi put u istoriji hoće da otima hramove i hoće da ih prisvoji da postanu državni hramovi. To ne spada u normalne priče, ali je ovdje kod nas to činjenica. Ja se u Boga nadam da će Gospod, koji je raspet za nas i za naše spasenje, Crkva Božja i sveti Božji ljudi, koji su saraspinjani Hristu kroz vjekove, nama pomoći i urazumiti ove ljude koji u 21. vijeku pokušavaju da ruše svetinje”, zaključio je Amfilohije.

4 Comments
 1. Nikola komentariše

  Tako zbori svaki pravi crkveni vjerodostojnik. Svaka čast.za humsnost i milosrdje. No kakva pastva takvi i poglavari, i duhovni i svjetovni.

 2. mitar komentariše

  Nikola, ne skrnavi sebe. Ne izjednacuj duhovne i svetovne vladare. Velika je razlika izmedju Mila i .Gospodina Amfiilohija. Svaka cast na izjavi, ko da je sam Njegosh napisao!

 3. Hamilton komentariše

  Amfilohije je trebao da bide kod krstionice ono jutro a ne da proklinje .Ne čuh ga da je prokleo graditelje divljih vila i zamkova na samoj otetoj obali.Ali to je nažalost naša realnost.

 4. Pero Bar komentariše

  Bravo za Mitropolita! Tako treba sa nekrstima! Samo kletve oni razumiju, prica sa bezboznicima je uzaludna!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.