Mitropolit Amfilohije: Izbezumljena crnogorska vlast hoće da otima svetinje!

4

Mitropolit Amfilohije je rekao da je Sveti Arsenije izuzetna ličnost, onaj koji je ponio krst Hristov, na kome su se ostvarile Gospodnje riječi: Ako mene goniše i vas će goniti.

“I on je gonjen i progonjen, već i kao arhiepiskop žički, kada je zgonjenja i stradanja Crkve Božije morao da pređe iz Žiče u Peć i da tamo sagradi crkvu Svetih apostola i Svetoga Vaznesenja, na temeljima drevne crkve iz 5 – 6. vijeka. To njegovo djelo je ostalo živo svjedočanstvo, evo, do naših vremena. A i njegovo stradanje”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

I manastir Crnča, u kojem se upokojio, i Pećka Patrijaršija, rekao je Mitropolit rušeni su i razarani kroz istoriju.

“I njegov grob je stradao u Pećkoj patrijaršiji, pa je u 18. vijeku morao da bude prenijet i sakriven u ove naše krajeve, u manastir Dovolju”, rekao je Vladika.
Govoreći o svetiteljevom stradanju kroz vjekove, Mitropolit Amfilohije je naglasio da je došao u Podgoricu da nas blagoslovi i utvrdi u vjeri u živoga Boga.

“Da svojom ljubavlju, i do smrti i poslije smrti, u nama utvrdi ljubav prema živome Bogu i jednih prema drugima – tu vječnu ljubav, bogoliku, hristoliku ljubav, bogočovječnu ljubav, nebesku ljubav”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da je Sveti Arsenije došao da posvjedoči Boga i onima koji su u naše vrijeme otuđili od Boga i od Crkve, koji su u naša vremena ubijali njegove naslednike episkope i sveštenike.

“I daj Bože da se opamete oni koji progone Crkvu Božju, koji su izbezumljeni, koji hoće da otimaju svetinje Božje. I daj Bože da Gospod urazumi i one koji su sada na vlasti da ne otimaju svetinje, da se i oni vrate svetinji Božjoj, Crkvi Božjoj koja ovdje postoji vjekovima”, poručio je Vladika Amfilohije.

4 Comments
 1. Munja komentariše

  Nema cg šta da otima, samo vraćamo naše crkve, koje su oduzete i okupirane kao i država još 1918

  1
  7
  1. Kafanski filozof komentariše

   Koja glupost!.
   Propaganda o 1918- ste ne pali vise!.
   Izmislite nesto drugo!.
   Ustanovilo se da je i pre tog datuma bilo Srbo/Crnogoraca i njihove crkve na tom tlu!.
   Crnogorska vekovna istorija nije bila samo 1918- 1922-ge!.
   Milogorci, prestanite da umalozavate istoriju Crne Gore!.

 2. Traktorist komentariše

  Vrati oteto

 3. stevokokot komentariše

  sjetite se 90 tih ko je prepisivao svetinje na Beograd ko je u Cetinjski manastir ugostio Arkana i cetu kada je Sv.Vasilije Ostroski,Slava mu i milost, usao u crkveni kalendar SPC, ko je molio Rusku pravoslavnu crkvu da se CPC izbrise iz registra iako se nalazi pod brojem 9….dosta dokaza ali nekima ne vrijedi pricati

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.