Mitropolit Amfilohije: Borimo se protiv dva virusa, ovog koji je na vlasti i koronavirusa!

4

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da su litije u Crnoj gori prestale da funkcionišu na način kako je to bilo poslednjih mjeseci, međutim, „crkva tu ostaje i ona je po svojoj prirodi, već 2000 godina, protiv svih virusa koji rađaju grijeh, satansku silu i smrt“.

„Tako i danas, mi imamo u Crnoj Gori dva virusa. Do sad smo imali samo virus bezzakonog zakona koji je počeo da hara Crnom Gorom, njenom vlašću i oba naroda, a sad imamo i koronavirus. Mi, kao Crkva, boreći se protiv ovog virusa uz narodna sabranja, nastavljamo i borbu protiv koronavirusa. Nastavićemo borbu tamjanom i molitvom, kao što smo napisali u saopštenju sveštenstva“, kaže mitropolit Amfilohije za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, tamjan i molitva su oduvijek bili sredstvo za borbu protiv svih virusa u ljudskom društvu i zajednici.

„Mi, naravno, čekamo razgovor sa predstavnicima vlade i nadamo se da će se sadašnja vlast u Crnoj Gori vratiti pameti i sebi samoj, Crnoj Gori, njenom vjekovnom predanju koje je utemeljeno na ovoj crkvi i da neće više progoniti crkvu“, ističe mitropolit Amfilohije.

On dodaje da je konačno došlo vrijeme da prestane progon pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji je započeo 1941. godine, a eskalirao 1945. zbog čega je u Crnoj Gori zavladalo bogoubilaštvo i bratoubilaštvo.

„Ovaj zakon koji je donijet je i bogoubilački i bratoubilački i ponovno povampiruje duh bratoubilaštva. Naslednici bogoubilačke i bratoubilačke vlasti ne shvataju kojim su putem krenuli i crkva ih na to podsjeća. Mnogo je bitno da i ovaj narod, koji do juče bio ‘pučina je jedna stoka grdna’, postao pravi narod koji se oslobodio straha, čak i od straha da će djece izgubiti parče hleba“, naglašava mitropolit.

On priznaje da je i njega iznenadila vjera naroda i dodaje da su narodu u Crnoj Gori „uzimali i obraz i dostojanstvo“ od Drugog svjetskog rata, međutim, kad su dirnuli u „damar životni, a to su crkve i svetinje“, onda se narod probudio.

„I mi danas u Crnoj Gori imamo narod, ja ne znam da li u Evropi ima takav koji je odjedanput od jedne pučine postao božji narod“, naglašava mitropolit crnogorsko-primorski.

Bez obzira na odlaganje litija, narod neće posustati od odbrane svetinja, tvrdi mitropolit Amfilohije.

On dodaje da se nada da će i koronavirus posustati, uz napomenu da se još nije pojavio u Crnoj Gori, „a narod kaže – upravo zbog tamjana i molitve.“

„Dakle, već imamo lijek za ovaj virus koji smo imali ovdje, od tog bezzakonog zakona. Nastaviće se ta borba protiv virusa, kao što je kroz vjekove bila borba protiv svih virusa grijeha i mržnje, zlobe i bratoubistva i na način kako je to rađeno kroz vjekove – molitvom i postom. Naravno kad prođe virus koji je zavladao svjetom, onda ćemo ponovo da se vratimo, ukoliko se vlast ne vrati pameti i samoj sebi“, rekao je mitropolit Amfilohije.

4 Comments
 1. Nikac komentariše

  E guba vas hljeb sto jedete u Crnu Goru bagro izdajnicka

  2
  3
 2. Grom komentariše

  Korona virus je mala maca za rebe Risto.

  2
  3
 3. LOLA CG komentariše

  Svaki komentar je suvisan na rijeci, poruke, blagoslov i propovijedi NASEG PREOSVECENOG MITROPOLITA AMFILOHIJA, samo kao rab Boziji, povodom zlih rijeci od neljudi i bogomrzitelja, kazala bih: NAS JE ZAKON- MOLITVA, TRAGOVI SU TAMJAN- MIRO BOZIJE, VJERA I NAROD – COVJECNOST!
  NA VJECNAJA I BLAGAJA LJETA.

  3
  2
 4. Nikac komentariše

  LolaCG Bila bi Evropa ljepsa I cistija da nema vas na Balkanu kakvi ste,za vas nema rijeci da vas nazovemo

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.