Mitropolija za tri godine za socijalna davanja izdvojila od 500.000 do 700.000 evra!

0

Mitropolija crnogorsko-primorska u poslednje tri godine ”, kazao je za Radio Svetigoru i zvaničnu internet stranicu “Ne damo svetinje” protojerej Branko Vujačić, predsjednik Upravnog odbora Dobrotvornog fonda Mitropolije crnogorsko–primorske „Čovjekoljublje“.

Pravoslavna crkva se stara o duhovnoj dobrobiti i vječnom spasenju vjernih, ali ne zaboravlja ni djelatnu ljubav i ovozemljske potrebe čovjeka.

Naročitu ulogu na ovom polju ima Dobrotvorni fond „Čovjekoljublje“ pod čijim okriljem funkcionišu narodne kuhinje, projekti za izgradnju kuća, njegu starih i oboljelih lica i mnoge druge potrebe.
Govoreći o aktivnostima „Čovjekoljublja“ protojerej Branko Vujačić je istakao da od svih humaniranih aktivnosti ovog udruženja, otvaranje narodnih kuhinja najviše daje ploda i najkonkretnija je pomoć potrebitima i socijalno ugroženima.

“U okviru Fonda funkcionišu četiri narodne kuhinje, dvije u Mitropoliji (Podgorici i Cetinju) i dvije u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj (Beranama i Bijelom Polju) u kojima je u toku 2019. godine podijeljeno 205 000 obroka, a prema procjenama cijena jednog obroka je 1 evro.”

Otac Branko je sinoć gostujući u emisiji “Internet litija” kazao da pored narodnih kuhinja, „Čovjekoljublje“ preko svoje Kancelarije pri Sabonom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici opredjeljuje i pomoć za socijalno ugrožene kategorije, koja se dodjeljuje u novcu, namirnicama, odeći, ljekovima…

Po njegovim riječima tu vrstu pomoći u prošloj godini ostvarilo je oko 300 porodica.

Kako ističe sveštenik Vujačić, korisnici narodnih kuhinja i Kancelarije najviše su samohrane majke i njihova djeca, bolesnici i primaoci socijalne pomoći, kao i oni koji nijesu uspjeli da ostvare nikakvu socijalnu pomoć od države jer za to nemaju potrebnu dokumentaciju.

“Izdvojio bih i projekat, koji vodi gospođa Dragana Jovanović, za njegu lica u potrebi. U projektu učestvuje tridesetak volontera u tri opštine u Crnoj Gori. Oni obilaze stare i iznemogle osobe i invalide jednom, ali po potrebi i više puta nedjeljno, i pružaju pomoć pri kupovini, odlasku kod ljekara i slično.”

Kao vid pomoći onim roditeljima koji ne mogu svojoj djeci da plate dodatne časove za pojedine nastavne predmete, Kancelarija je opremila učionicu i obezbjedila pohađanje časova koje drži jedna samohrana majka. Ovaj vid pomoći namijenjen osnovcima, do daljnjeg je stopiran zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji.

Protojerej Branko Vujačić, predsjednik Upravnog odbora „Čovjekoljublja“, zahvalio se svim dobrotvorima koji na različite načine pomažu njihov rad, a kroz to i sve one kojima je ta pomoć neophodna, i pozvao sve ljude dobre volje da u skladu sa mogućnostima daju svoj doprinos.
Pomoć narodnim kuhinjama može uplatiti i svaki pojedinac putem SMS-a posredstvom M-tel mreže.

Cijena poruke je 1 evro a njenim slanjem obezbjeđujete jedan obrok za potrebite. Na broj 14502 pošaljite praznu poruku ili poruku “prilog”.
Dobrotvorni fond „Čovjekoljublje“ je osnovan na nivou SPC 1992. godine u Banjaluci na inicijativu Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko–primorskog g. Amfilohija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.