Mitropolija: Boban Mugoša manipuliše, skup u Doljanima održan šest dana prije zabrane, nastavlja se prljava kampanja protiv Crkve!

6

Saopštenje policije u vezi sa zadržavanjem sveštenika koji je prekršio zabranu međugradskog kretanja je nekorektno, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), navodeći da se pokazalo da se vrh Uprave policije drži prakse da iskoristi svaku priliku da se okomi na crkvu.

Podgorička policija uhapsila je u četvrtak sveštenika S.S. (38), državljanina Bosne i Hercegovine, sa privremnenim boravkom u Ulcinju, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Iz MCP kazali su da je taj sveštenik prva osoba koja je zadržana za, kako su kazali, navodno kršenje te mjere, a da joj je navedeno zanimanje i državljanstvo.

„U drugim jučerašnjim saopštenjima se govori o zadržavanju osoba za koje se sumnja da su kršili druge slične mjere, ali se u njima ne govori niti o njihovom zanimanju, ni o državljanstvu“, navodi se u reagovanju.

Iz MCP kazali su da se u slučaju tog sveštenika očigledno radi o zlonamjernom naglašavanju zanimanja i državljanstva, koje se ne praktikuje za druge osobe.

Kako su naveli, ne vide koja može biti druga svrha takvog postupka osim da se pokuša nanijeti neka šteta crkvi.

„Saopštenje policije u vezi sa zadržavanjem sveštenika koje je navodno prekršio mjeru zabrane međugradskog kretanja je potpuno nekorektno i obmanjujuće. Pokazalo se još jednom da se vrh Uprave policije vrlo dosljedno drži prakse da iskoristi svaku priliku da se okomi na crkvu, što je zloupotreba ovlašćenja koje posjeduju“, navodi se u reagovanju.

Iz MCP kazali su da je to postupak nedostojan institucije koja bi trebalo da bude u službi svih građana.

Kako su dodali, javnost treba da zna da je sveštenik radi službenih crkvenih potreba putovao do Sabornog hrama u Podgorici.

„Ovakvo “pokazivanje mišića” samo kruni autoritet policije i stvara dodatno nepovjerenje, a potvrđuje ono što je mnogima u Crnoj Gori odavno jasno – iz određenih krugova se policija, između ostalog, koristi za postizanje ideološko-političkih i partijskih ciljeva. U konkretnom slučaju za slabljenje uticaja crkve i njeno blaćenje među građanima Crne Gore“, kazali su iz MCP.

Iz MCP naveli su da izražavaju negodovanje i duboko neslaganje sa postupkom Instituta za javno zdravlje i epidemiološkog tima.

„Koji je, nažalost, podlegao medijskom anticrkvenom pritisku i javno saopštio stručnu pretpostavku da je na vjerskom skupu u Doljanima došlo do stvaranja klastera virusa korona. Dosad nismo čuli izvore svih drugih klastera, ali eto ovaj je izgleda morao da bude pomenut“, navodi se u reagovanju.

Iz MCP su kazali da se pri njegovom pominjanju nije smjela izostaviti činjenica da je taj skup bio održan šest dana prije nego što je Nacionalno koordinaciono tijelo izreklo mjeru kojom se vjerske zajednice obavezuju da obezbjede da se vjerski obredi vrše bez prisustva vjernika.

Oni su podsjetili da je crkva aktivnosti svela na minimum.

Iz MCP su kazali da se nadaju da će državni organi, javne ustanove i određeni mediji promijeniti odnos prema Crkvi i pažljivije se odnositi prema zajednici koja okuplja najveći broj vjernika u Crnoj Gori.

Iz MCP su rekli da je govor mržnje, koji se, kako su kazali, redovno može pročitati i čuti na određenim medijima, odavno prešao svaku mjeru, a niko ga iz vlasti ne osuđuje ni jednom riječju.

„Javni servis nije izuzetak u anticrkvenoj propagandi, koja je došla čak dotle da se u centralnom dnevniku te kuće čitaju autorski tekstovi upereni protiv crkve, objavljeni u pojedinim dnevnim listovima, osobito u nekada državnoj “Pobjedi”, koja se ovakvom vrstom klevetanja bavi od svog osnivanja“, navodi se u reagovanju MCP.

Iz MCP su naveli da onima „koji se trude da crkvu marginalizuju, ili čak potpuno unište, poručuju da se manu ćorava posla“.

Iz MCP su dodali da je kritika dozvoljena, ponekad i poželjna, ali ona mora biti izrečena sa ljudskom mjerom, bez iznošenja neistina i „brutalnog izvrgavanja ruglu osnovnih istina vjere“.

„To svakako ne priliči ozbiljnim, osobito državnim institucijama i medijima, koje finansiraju svi građani naše zemlje“, navodi se u reagovanju.

6 Comments
 1. Buka komentariše

  E Braco,Braco..pop se nagodio ,4.500 e platio..u pamet se braco…Puka sirotinjo,cestita i sojska..4.500e,Pop obican ima..Viska..

  5
  12
  1. Bane komentariše

   Tvom ustaši Milu svaka čarapa više košta. Mrš ustašo, kraj vam je došao.

   7
   3
  2. Kafanski filozof komentariše

   @ Buka
   Procitaj tekst!
   Kao prvo: ne zna se da li je imao para da plati.
   Kao drugo: i da je platio, ti novci su sad u Milov dzep i njegovim Fukarama.
   To je novac koji sada fali u crkvenoj kuhinji od cega se narod hrani koji nema nikakvih primanja.
   A za dva meseca ces i ti stati u red medju njima.
   Ziv bio pa video!.
   I ne zaboravi da se zahvalis!.

   10
   3
 2. Lange komentariše

  E BUKA sve ti jebem što se kreće,na ljudski rod mislim.ti nisi čovek ti di ljudski rod i to otpadak.izdrkotina.s

  3
  4
 3. Buka komentariše

  Hvala od srca..sto i Gospoda Popovi imaju…Boga mi..i brze od mjeseca Dva…Dobro je da Imate,inace Narod bi Crkao da ga ne Nahranite..Nadasve,Hranom Prijek..Duhovnom..s Postovanjem

  5
  3
 4. Buka komentariše

  Hm..Lako je vrijedjat..gos n,Nesto Ljudski kazte…nemojte tako…Ako ste Vjernik,nedostojno je u ove Svete Dane..gos n,Vi..

  3
  6
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.