Mišel pozvao Bajdena da dođe u Brisel: Vratiti u normalu odnose narušene u vrijeme Trampa

0

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je novoizabranog predsjednika SAD Džozefa Bajdena da dođe u posjetu Briselu nakon što stupi na dužnost i vrati u normalu transatlantske odnose, narušene u prethoddne četiri godine, u vrijeme aktuelnog šefa Bijele kuće Donalda Trampa.

“Sada je vrijeme da udružimo snage. U svijetu koji se mijenja, naše partnerstvo će biti značajnije nego ikad prije za zaštitu naših građana, obnovu naših ekonomija, zaustavljanje globalnog zagrijavanja i za stvaranje bezbjednijeg svijeta”, naveo je Mišel u izjavi poslije današnjeg telefonskog razgovora s Bajdenom.

Mišel je dodao da će “EU i SAD uvek imati veći uticaj kada zajedno preduzimaju korake”.

EU se često žalila da Tramp doprinosi pogoršanju odnosa dvije strane, a sada se nada da transatlantske veze mogu da budu vraćene na nivo iz vremena administracije Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsjednik SAD.

Brisel i Vašington su se prethodnih godina sporili oko najvažnijih pitanja, od trgovine i bezbjednosti do borbe protiv klimatskih promjena.

Tramp je Evropljane najviše razočarao uvođenjem taksi na uvoz robe iz EU i napuštanjem Pariskog sporazuma o klimi i međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.