Mirović: Milo bolje da nađe ubice Duška Jovanovića, nego što dijeli lekcije iz istorije

1

Kako su predstavnici crnogorskog režima, koji su svoja akademska zvanja stekli u Beogradu, krenuli u obračun sa srpstvom u Crnoj Gori?

Umjesto da se bave ozbiljnim optužbama OLAF-a, ili agencije EU koja se bori protiv međunarodnog krijumčarenja ili demantovanjem dugogodišnje negativne slike o režimu (dovoljno je samo pogledati članak „Forin afersa“ iz 2012) Milo Đukanović i njegovo okruženje u slobodno vrijeme, kao što smo vidjeli, dijele lekcije iz istorije i teologije. Mislim da bi im ipak korisnije bilo da nađu ubice novinara Duška Jovanovića (ubijenog 2004), napadače na uglednog novinara Gojka Raičevića (2015) ili da isplate odštetu Nebojši Medojeviću za skandalozno hapšenje bez skidanja poslaničkog imuniteta krajem 2018 – kaže u razgovoru za „Pečat“ prof. dr Dejan Mirović, jedan od četvorice intelektualaca kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Nedavno je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore izjavio da zapravo ne postoji zabrana ulaska srpskim intelektualcima u ovu zemlju. Dakle, možete da odahnete, više niste bezbjednosna prijetnja ili, čini se, niste nikada ni bili… O kojoj vrsti nesporazuma je ovde riječ?

Ministar Mevludin Nuhodžić ponovo obmanjuje javnost. U novembru 2018. pred kolegijumom Narodne skupštine na pitanje poslanika Miodraga Lekića odgovorio je da ne postoji zabrana za najvećeg živog srpskog pjesnika Matiju Bećkovića, dvojicu uglednih istoričara Antića i Rakovića i moju malenkost. Samo mjesec dana kasnije, 4. decembra, vraćen sam s graničnog prelaza Dobrakovo kada sam krenuo da posjetim majku i brata u rodnom Ulcinju. Uručeno mi je rješenje na osnovu člana 8 Zakona o strancima prema kojem sam „državni neprijatelj“ Crne Gore (iako nikada nisam pozivao na nasilje i promenu ustavnog poretka). Devet mjeseci kasnije, nakon propale turističke sezone i pokušaja da se otme imovina SPC, kao i pada popularnosti DPS, ministar je ponovo pokušao da obmane javnost. Na pitanje poslanika Jovana Vučurovića odgovorio je da nema zabrane i da je nikada nije ni bilo. Tačnije, da je postojala samo za jedno lice na osnovu „procjene“ ANB (očigledno je mislio na mene) i to „samo“ mjesec dana, u periodu od 1. decembra do 1. janura 2019. Ako je tako, zašto mi je onda, posle toga, u februaru 2019, uručeno drugostepeno rješenje MUP-a br. UP II-264/18-425, koje je potpisala pomoćnik ministra Nuhodžića, prema kojem zabrana važi? Da li ministar uopšte zna da je drugostepeno upravno rješenje konačno, i da sada odlučuje Upravni sud u Podgorici pred kojim je najbolji advokat u Beogradu Ivan Ninić podnio u moje ime tužbu (prije 6 mjeseci) protiv MUP CG? Možda ministar misli da su sudske presude i upravna drugostepena rješenja ono što kaže njegov šef Milo Đukanović u trenucima kada treba kratkoročno prevariti turiste iz Srbije.

U pokušaju potiranja svega srpskog predstavnici crnogorskog režima idu dotle da tvrde da crnogorska državnost nema nikakve veze sa svetosavljem. Koliko su opasne ovakve izjave, čak i ako iza njih stoji direktor policije koga terete za plagijat svih naučnih radova koje je potpisao?

Izjavu novog i samoproglašenog eksperta za teologiju i istoriju, direktora policije Veselina Veljovića, treba posmatrati u kontekstu sličnih naučnih „otkrića“ njegovog šefa, premijera Markovića i njegovog bivšeg predsjednika Vujanovića (čiji je savjetnik bio). Zajedničko za njih trojicu je što su svoja akademska zvanja stekli u Srbiji. Zato se postavlja logično pitanje, zašto nisu svoje teze o Nemanjićima, zabrani SPC da se izjašnjava o Zakonu o slobodi vjeroispovesti jer nije za EU i NATO (Marković) i oduzimanju imovine SPC jer upis u katastar ne znači ništa (Vujanović) prezentirali pred profesorima Pravnog fakulteta, Fakulteta za bezbjednost i Vojne akademije? To bi bila prava „intelektualna hrabrost“ ove trojice. Ovako djeluje da su samo iz karijernih i oportunističkih razloga ispunjavali nečiji nalog kada su davali takva „tumačenja“. Da li je to bio nalog njihovog šefa Đukanovića i njegovog okruženja, koje je očigledno u delirijumu nakon neuspjelog pokušaja da se dobije tomos od carigradskog patrijarha, ili novih mentora iz južnog krila NATO-a, možda i starih prijatelja sa Zapada, srbofoba i ratnih zločinaca poput Tonija Blera, koga i Beogradu nakon 2012. vlast doživljava kao prijatelja i savjetnika, teško je procijeniti. Meni se čini da ima od svega pomalo.

Autor ste prve i zapažene pravne analize Predloga zakona o slobodi vjeroispovesti, kojim se legalizuje otimanje imovine SPC u Crnoj Gori. Da li mišljenje Venecijanske komisije ostavlja mjesta za likovanje bilo koje strane u sporu?

Mišljenje Venecijanske komisije neodoljivo me podsjeća na nalaz haškog vještaka Oberšala sa Univerziteta Nort Karolina. Radeći kao dio velikog tima odbrane u Haškom tribunalu, od oko 30 ljudi, u kojem su se posebno istakli, pored drugih poštenih i vrijednih, Jadranko Vuković, Marina Raguš i pokojni Tasić (vrsni pravnik koji se vratio iz Francuske da pomogne odbrani), nagledao sam se sofisterija i pravne akrobatike. U tom kontekstu su i stavovi Venecijanske komisije o navodno 30 odsto pravoslavaca u Crnoj Gori koji podržavaju odioznog sektaša Miraša Dedeića ili o „srpskoj“ aneksiji 1918. i „ustavnoj“ autokefalnosti. S druge strane, autori mišljenja, profesori iz Holandije i Belgije, upadljivo prećutkuju savjesnu državinu SPC u Crnoj Gori koja traje najmanje od 1918. godine (tačnije vjekovima) i činjenicu da su upravo njihove države Belgija i Holandija, kao članice Društva naroda, priznale Kraljevinu SHS 1918. bez pominjanja nekakve „aneksije“ crkve i države. Toliko o njihovoj nepristrasnosti.

Koji je put od usvajanja ovog zakona do kroatizacije i unijaćenja Crnogoraca?

Za taj „put“ je najzaslužniji Josip Broz i zato mislim da je bilo pošteno od strane vlasti u Podgorici što su mu podigli spomenik kontinuiteta u Podgorici u istom periodu kada su i nama četvorici uveli zabranu ulaska. Za neki drugi put znam čitajući o precima iz Starokuča.

Nepoštovanje odredaba pomenutog zakona, najavljuju iz Crne Gore, biće strogo sankcionisano. Da li bi ovakve mjere mogle biti uvod u građanski rat?

Uvjeren sam (i nadam se) da građanskog rata neće biti. Principijelan i hrabar stav mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija vidim kao poziv na hrišćanski i pasivan otpor. Veliki skup ispred Hrama u Podgorici je pokazao da bi u njemu, pored Srba, učestvovali i pravoslavni Crnogorci koji su vjernici SPC i nisu srbofobi kao Đukanović i njegova družina. Mislim da ta činjenica nije za potcenjivanje i da vlasti u Podgorici to znaju. Dodao bih i da je mitropolit na udaru vlasti u Beogradu i Podgorici i kao egzarh Pećkog trona, jer se suprotstavlja „podjeli“ KiM ili predaji Pećke patrijaršije, Dečana i Gračanice Prištini na 800 godina od autokefalnosti SPC.

Da li je činjenica da vladajuća Demokratska stranka uživa tek 34 odsto podrške građana uvod u veliki politički poraz Mila Đukanovića?

To je pravo pitanje za opoziciju u Crnoj Gori. Kada su bili složni kao u vrijeme predsjedničkih izbora 2013. i parlamentarnih 2016, oni su defakto dobijali izbore. Manipulacije na dan održavanja izbora u opštini Rožaje 2013. i „državni udar“ iz 2016. tu činjenicu ne mogu da sakriju.

1 Comment
  1. real komentariše

    cpc je bila autokefalna i bice mirovicu ti kao intelektualac bi to trebao znati
    ovo tvoje bla bla strasno smijesno kad ti kao intelektualac neznas dalje od onoga sto ti mislis da treba znati
    crnogorci su imali svoju crkvu pa ti sa krepaj ali je tako

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.