Mirović: Đukanović je postao teret čak i za licemjernu administraciju EU

0

piše: Dejan Mirović, univerzitetski profesor

Nemam neko mišljenje o doslednosti, moralnim principima ili poštovanju ljudskih prava u EU – to se pokazalo za vreme korone. Ali, gospodin Milo Đukanović je toliko zastranio u kršenju zakona i osnovnih pravnih i civilizacijskih normi da čak i licemernoj briselskoj administraciji ne odgovara da se njihovo ime i politika povezuje sa njim.

Ne samo zato što je on na lošem glasu u međunarodnoj zajednici, već i zato što je Evropska agencija za otkrivanje prekograničnih prevara već godinama objavljuje da se preko luka u Crnoj Gori odvija nedozvoljena trgovina, prije svega cigaretama.

Posle zaustavljanja crnogorskog broda u Njemačkoj, sa pola tone kokaina, vidimo da je to postalo neizdrživo čak i za licemjernu EU i njene dvostruke standarde. Đukanović je postao teret za administraciju EU. Međutim, on igra na američku kartu i ispunjava američke želje čak i kada ne postoje uslovi za to.

To se videlo kad mu je Carigradski patrijarh rekao da ne postoji nikakva `crnogorska crkva`. On je onda pokušao ukrajinski scenario.

Njegov pad sa vlasti sigurno neće biti bez pokretanja krivične odgovornosti od strane opozicije, ne samo za državni udar.

Provokativne akcije, srednjovjekovno rušenje crkava poput talibana u Avganistanu, udar na monahe, sveštenstvo i vjernike – sve to govori da on za sledeće izbore planira nekakvo vanredno stanje. Ili, da budem sasvim jasan, da održi izbore kao u Albaniji, na koje izađe samo vladajuća partija i dobije vlast na 20 ili 30 odsto izlaznosti naroda.

Ovakvo provociranje naroda – ne samo Srba već i drugih i zatvaranje granica pred turističku sezonu – asocira me na to da će uvesti vanredno stanje i izvršiti državni udar ovaj put pre izbora, za razliku od prošlog puta kada su to uradili posle izbora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.