Mirović: Beograd ne smije pasivno da gleda represiju prema Srbima u Crnoj Gori

0

Univerzitetski profesor Dejan Mirović smatra da Beograd ne smije pasivno da gleda na ono kako se zvanična Crna Gora ponaša prema pripadnicima srpskog naroda.

On je, u emisiji „Intervju”, medijske kuće „Centar”, komentarisao političku scenu u Crnoj Gori i Srbiji, presudu za tzv. državni udar, kao i uticaj medija u Crnoj Gori na širenje mržnje prema Srbima i Rusima na Balkanu.

Na pitanje urednika emisije, Dejana Petara Zlatanovića, šta je to što se desilo u srpskim zemljama pa da čovjeka koji doktorira, postane profesor na fakultetu, proglase opasnijim nego nekog mafijaša, on je odgovorio:

„Možda je problem u tome što Milo Đukanović, kada je objašnjavao zabranu nama četvorici, akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Antiću i Rakoviću, kao i meni, u nekom delirijumu rekao: „ko bi bili ti Raković i Mirović da nije bilo te zabrane“? Vjerovatno da sam imao neko veliko krivično djelo, neki šverc onda ne bi bio marginalizovan, po njegovom mišljenju. Ja imam četrdeset godina, kasno je sada da se mijenjam i počinjem kriminalnu karijeru“.

Zlatanović je ukazao na izjavu predsjednika Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je rekao da postoje dva centra, jedan u Sarajevu, jedan u Podgorici, koju su uporeni protiv ruskog uticaja na Balkanu, odnosno srpskih nacionalnih interesa.“

Na pitanje, čime je isprovocirao Đukanovića da bude na tom spisku, Mirović je kazao:

„Određena suma novca iz američkih centara moći je pristigla u Podgoricu koja je podijeljena kao honorar određenim opskurnim ličnostima, koje je lako prepoznati, jer se zalažu za NATO i smatram da su oni pravili taj spisak. Dakle, honorari za to, su im došli iz Londona i Britanije, a u Podgorici se pravio spisak“.

Napomenuo je da, kada je u pitanju njegov slučaj, odnosno zabrana ulaska u Crnu Goru, očekuje ročište pred Upravnim sudom u Podgorici.

„Tužio sam ih. MUP je odbio moju žalbu i što je interesantno, nije naveo nijednu pravnu činjenicu koja bi opravdala jednu takvu mjeru“, kaže Mirović.

Objašnjavajući raspodjelu centara moći u Srbiji i Crnoj Gori, navodi primjere ljudi koji su kao autoriteti prihvaćeni i u Beogradu i u Podgorici.

„Npr. Beba Popović. Ja sam čitao o tome da je on konobar, ne poznajem ga lično. Ali, ono što je sigurno, jeste da nikada nijesu demantovane optužbe da je on stajao iza one užasne, prljave kampanje Informera, Pinka, i kampanja protiv srpske opozicije u Crnoj Gori. Nikada niko nije demantovao da ima velikog uticaja i u Beogradu. Većini medija sam poslao reagovanje nakon moje zabrane ulaska u Crnu Goru i tu sam pomenuo da mi sve to liči na neka vremena kada je Beba Popović bio direktor Kancelarije za medije. I meni to niko nije objavio, osim možda „Danas“. Objavili su kritiku vlasti, jer nije tajna da sam ja kritički nastrojen protiv Aleksandra Vučića, ali ovo za Bebu Popovića nisu, jer kad se pomene njegovo ime onda ide cenzura“, naglašava Mirović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.