Ministarstvo zdravlja: Vakcine brzo stižu u Crnu Goru, nismo odbili Deripaskine i Statisove donacije

0

Dolazak Sputnjik vakcine očekuje se brzo u Crnu Goru, kazali su iz ministarstva zdravlja, na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović

Iz resora su kazali da će građani Crne Gore imati mogućnost da biraju između Fajzer/Biontekove, kineske Sinofarm i ruske Sputnjik vakcine.

“Potpisan je ugovor sa ruskim proizvođačem Sputnjik vakcine i tim ugovorom zatarženo je 50 hiljada vakcina. Sa proizvođačem vakcina Sinofarm iz Kine pregovori su u završnoj smo fazi, očekujemo potpisivanje finalnog ugovora, predugovor je već završen. Ovim ugovorom traženo je 150 hiljada doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat, obećano da će biti donacija”, navode iz Ministarstva zdravlja.

Dodaju da su reagovali zbog svakodnevnih netačnih i malicioznih javnih izjava i komentara, vezano na nabavku vakcina protiv Covida putem donacija, koji se već izvjesno vrijeme pojavljuju u medijima

“N jedna donacija nije odbijena, već one nisu zvanično ni ponuđene, pa ih uopšte i nema. Očigledno je da određeni manipulatori, kako bi prikupili sitne političke poene, ovakvim optužbama pokušavaju da obmanjuju javnost i koriste ih kao spinove za apsolutno neutemeljene napade. Dakle, apsolutno je netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Petros Statis i ruski Oleg Deripaska”, ističu iz Ministarstva.

Dodaju da postoji procedura koja se mora poštovati.

“Nikada nije stigla zvanična ponuda o donaciji od Olega Deripaske, niti nam je ikada stigla zvanična ponuda o donaciji. U Ministarstvu zdravlja održan je sastanak sa predstavnicima Deripaskine fondacije, gdje je neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina, ali nista više od toga se nije desilo. Nakon toga Ministarstvo zdravlja kontaktiralo je predstavnike ruskih institucija, koji su nam predočili da bi takva donacija ugrozila zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine”, navode iz Ministarstva.

Takođe, tvrde da ni od od grčkog biznismena nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi ili o načinu transporta.

“Tim povodom, Institut za ljekove i medicinska sredstva je na zahtjev Ministarstva zdravlja 8. februara uputilo dopis kompaniji Adriatic Propreties, u kojem je navedena dokumentacija koju je neophodno dostaviti u cilju razmatranja navedene donacije. Do danas nije stigao odgovor na taj dopis”, poručuju iz resora Borovinić Bojović.

“Sve ove činjenice jasno pokazuju da, osim usmenih javnih najava donacija vakcina, zvanično Ministarstvu zdravlja nije stiglo nista.  Da bi iscrpili sve mogućnosti, konsultovali smo se sa kancelarijom SZO u Crnoj Gori i dobili odgovor da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača. Ovakva donacija nije izvodljiva jer moramo sklapati ugovore sa proizvođačima i država, i te zemlje i proizvođači su nas upozorili da bi takva vrsta sporazuma ugrozila pregovore koje vodimo sa njima. Dakle, donacija je izvodljiva jedino direktnim kontaktom sa proizvođačem ili državom i onda Vlada preduzima dalje korake ulaskom u bilateralne odnose.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja od početka svog mandata, dakle početka decembra prošle godine vodi bilateralne pregovore direktno sa proizvođačima vakcina. Ova Vlada je uradila sve što je mogla da obezbjedi da vakcine što prije stignu. Nigdje drugo u regionu nisu tako brzo sklopljeni bilateralni ugovori. Većina država je potpisivala ugovore u junu, julu, septembru, a Crna Gora je počela pregovore 6. decembra.

U finalnim pregovorima smo sa proizvođačem vakcina Fajzer za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine. Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, koje u svim zemljama, u regionu i svijetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru, trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sljedećem mjesecu. Dakle, narednih dana očekujemo da prve vakcine budu dopremljene u Crnu Goru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.