Ministarstvo zdravlja: Na recept ostaju Bromazepam, Zorkaptil, Panklav, Famotidin…

0

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će se ljekovi Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav i Famotidin i dalje izdavati na recept.

Iz resora Dragoslava Šćekića reagovali su povodom pojedinih navoda o ukidanju određenih ljekova sa Liste ljekova koji se izdaju na recept, odnosno na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje.

„Ministarstvo zdravlja obavještava građane da se ljekovi Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin nalaze na važećoj listi. Dakle, nije tačno da građanima od 01.oktobra neće biti dostupni ovi ljekovi na recept“, istakli su iz Ministarstva.

Negiraju i da će doći do poskupljenja ljekova koji se nalaze na Listi i koje država plaća dobavljačima.

„Podsjećamo da je nova Lista ljekova koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, stupila na snagu u avgustu ove godine, s ciljem da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredijeljenih za ljekove građanima obezbijede kvalitetni, bezbijedni i efikasni ljekovi uz najpovoljniju cijenu“, kazali su iz Ministarstva.

Revizija, odnosno ažuriranje Liste ljekova očekuje se, kazali su, do kraja ove godine i pored nižih cijena ljekova, obezbijediće i uvođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.