Ministarstvo zdravlja: Komisija češlja rad bolnica i direktora

0

U cilju utvrđivanja dosadašnjeg učinka i kvaliteta rada, Ministarstvo zdravlja formiralo je komisiju koja već provjerava poslovanje zdravstvenih ustanova. Zakonitost u radu i poštovanje prava zaposlenih osnova je pomenutih kontrola, koje se sprovode na svim nivoima zdravstvene zaštite. Cilj je da se temeljnim kontrolama utvrdi činjenično stanje, kako bi na osnovu toga, između ostalog, mogli da ocijenimo i rad svakog od direktora, istakli su iz Ministarstva zdravlja za Gradski portal.

” Eventualne kadrovske promjene direktno će zavisiti od rezultata sprovedenih kontrola. Proces evaluacije sprovodiće se na pravednim, profesionalnim i objektivnim osnovama, a rukovodici, čiji je rad karakterisala stručnost, odgovornost i profesionalizam svakako će ostati na tim pozicijama “, ističu iz resora ministra Vojislava Šimuna.

Na pitanje kako će riješiti problem lista čekanja u Kliničkom centru i drugim ustanovama, odgovaraju da je u toku izrada akcionog plana koji podrazumijeva realizaciju određenih mjera u cilju smanjenja čekanja na specijalističke preglede i dijagnostičke i terapijske procedure.

” Cilj je pojednostavljenje određenih procedura, unapređenje informacionog sistema i podizanje kvaliteta rada u organizacionom smislu. Prvo želimo da pružimo svim građanima jednake šanse da se nađu na listi čekanja jer sadašnji elektronski sistem zakazivanja omogućava da se na toj listi čekanja nađu samo pacijenti koji su imali sreće da posjete izabranog doktora u periodu kada su termini dostupni. Inače, termini se puštaju u nepravilnim i nepredvidivim vremenskim periodima, pa se može desiti da jedan pacijent kod izabranog ljekara dolazi po nekoliko puta ne uspijevajući da zakaže termin za pregled u Kliničkom centru dok drugi pacijent ima “sreće” da posjeti izabranog doktora u periodu kada ima dostupnih termina “, objašnjavaju iz tog resora.

Ministarstvo zdravlja, kako kažu, planira da implementira listu čekanja na kojoj će se naći svi pacijenti kojima je izabrani doktor ili specijalista sa sekundarnog i/ili tercijarnog nivoa indikovao pregled a sistem će odmah nakon oslobađanja termina alarmirati njegovu dostupnost na osnovu čega će pacijent biti kontaktiran i zakazan.

” Ovim će se pojednostaviti put pacijenta kroz sistem, omogućiti da svi shodno prioritetima imaju jednake šanse da zakažu i obave pregled a doći će i do rasterećivanja izabranih doktora koji će moći da se više posvete samom pacijentu.  Još jedna od mjera o kojoj smo razmišljali jeste uvođenje e-konsultacije, gdje će izabrani doktor imati mogućnost da formira upit u elektronskom sistemu ukoliko mu je potrebna konsultacija kolege sa sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite i da na isti blagovremeno dobije odgovor. Time pacijent neće morati da čeka na pregled već će izabrani doktor uz konsultaciju sa kolegama sa viših nivoa zdravstvene zaštite preduzeti odgovarajuće aktivnosti te pacijentu pružiti pravovremenu i kvalitetnu uslugu bez fizičkog odlaska pacijenta kod specijaliste u KCCG “, navode iz Ministarstva.

Planiraju reformu primarne zdravstvene zaštite

Najavljuju i da će treća, odnosno najvažnija aktivnost, kojom će se uvezati sistem zdravstvene zaštite, biti vezana za reformu primarnog nivoa zdravstvene zaštite, a koja će omogućiti jačanje ingerencija izabranim doktorima.

” Planiramo uvođenje multidisciplinarnih timova sastavljenih od izabranog doktora, sestre u timu, patronažne sestre, farmaceuta i ljekara različitih specijalnosti iz Centara za podršku. Time će se omogućiti da se što više zdravstvenih problema zbrine na primarnom nivou što će rasteretiti medicinske radnike na sekundarnom i tercijarnom nivou “, zaključuju u odgovorima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.